Annons

Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Insändare
INSÄNDARE: Övikshems agerande kring hyreshöjningen luktar illa

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: TT

Annons

I hyresförhandlingarna fick Övikshem nästan som de ville. När de inte fick igenom det fullt begärda (ohemula) 3,3 procent utan 1,8 procent får man med hyresmarknadskommitténs hjälp även belasta garage- och bilplatser med samma procentsats. Detta är ett högst märkligt förfarande som luktar illa. Man lägger på parkeringarna det man inte fick fullt ut på bostäderna. Och varför samma procentsats eller höjning alls när parkeringarna inte har några reella kostnadsökningar eftersom ingen skötsel erfordras eller utföres, inga höjda elavgifter, ingen städning, ingen plogning eller ansvar.

Annons

Under min tid som hyresgäst har inga insatser eller utgifter för parkeringen skett. En hyresplats utomhus kostar före höjningen runt 4000 kronor om året, vilket med 1,8 procent gör en höjning på cirka 60 kr i månaden eller 720/år. Därför år frågan relevant, vilken motivation finns för en höjning? Följden blir också den, att de som inte har parkering tjänar på detta förfarande.

Annons

Att bolaget sedan har förhandlat sig till retroaktiv höjning på hyran är svårbegripligt ur flera synpunkter. Det finns många som får svårigheter med fyra månaders retroaktiv betalning på höjningen. Varför inte sätta igång med hyresförhandlingarna i ett tidigare skede? En snygg gest kan det verka, att dela upp höjningen på fyra månader men i verkligheten bara ett sken.

En någorlunda omtanke om hyresgästerna kunde också ha varit, att varsko vid årsskiftet om att hyresgästerna bör ha i åtanke att nya kostnader kommer att drabba boendet och inte bara genom ortstidningen. Något sådant meddelande har inte ramlat in.

Hyresgäst utan kapital

SVAR DIREKT

Hyresförhandling för år 2020 inleddes i oktober 2019 och vi beklagar att ingen överenskommelse kunde slutas innan årsskiftet.

Vår årliga hyresförhandling berör samtliga hyresobjekt, precis som tidigare. I vår överenskommelse med Hyresgästföreningen ingår att samma procentsats ska gälla för lägenheter, bilplatser, lokaler och förråd.

I början av februari lade vi ut information på vår hemsida och på vår Facebook-sida om att förhandlingen drog ut på tiden. Detta kunde vi ha gjort i ett tidigare skede samt även i form av ett meddelande via sms och e-post, på ett konstandseffektivt sätt. Vi tar med oss den synpunkten.

Annons

Enligt överenskommelse med Hyresgästföreningen delas den retroaktiva höjningen för januari till mars upp på hyresavierna för april och maj. Detta för att undvika att den retroaktiva delen kommer på en och samma hyresavi.

AB Övikshem

Annons

Annons

Till toppen av sidan