Annons

Annons

Annons

Coronaviruset

TV: Risken för spridning av coronaviruset i Sverige höjs till högsta nivån – se presskonferensen

Risken för spridning av coronaviruset i Sverige höjdes till "mycket hög" under tisdagseftermiddagen.
– Det beror på att man identifierat ett par fall i Stockholm och Västra Götaland där man inte kan vara säker på var de fått smittan, säger Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog.

Text

TV: Se presskonferensen om coronaviruset här:

Inbäddat innehåll

Folkhälsomyndigheten ökade riskbedömningen för allmän spridning i Sverige till den högsta nivån, trots att man inte ser allmän smittspridning i hela landet. Den nya nivån innebär att alla med symtom på luftvägsinfektion, även lindriga, uppmanas nu att avstå sociala kontakter som riskerar att smitta sprids.

Annons

Annons

– Det som är nytt är att vi höjer risken för spridning i Sverige till annat än personer i nära relationer till mycket hög, säger Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Anders Wallensten, Folkhälsomyndigheten, Johan Carlson, Folkhälsomyndigheten, Per Follin, chef för Smittskydd Stockholm på Region Stockholm, och Taha Alexandersson, Socialstyrelsen, under tisdagens uppdatering på Folkhälsomyndigheten om läget gällande coronaviruset. Bild: Anders Wiklund/TT

"Särskilt viktigt är att de som arbetar inom äldreomsorg och vård av äldre inte går till jobbet om de får symptom på luftvägsinfektion. Anhöriga bör också undvika onödiga besök på sjukhus och äldreboenden, och aldrig göra ett besök om man har luftvägssymtom. Att undvika onödiga besök skyddar de mest sårbara", skriver myndigheten på sin sajt.

Riskbedömningen är gjord utifrån den nuvarande situationen i Sverige och världen. Den är inte en prognos inför framtiden utan en bedömning över läget just nu.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan