Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Nedläggningshot mot skolor i Björnaområdet

Insändare
INSÄNDARE: Liberalerna: En skola i Långviksmon är en långsiktig lösning

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Viktor Holmström

Annons

Örnsköldsviks landsbygd lockar till boende, arbete och utveckling. Den ger en frihet som ska vara lätt att välja för den som vill. Saknas samhällsservice rycker vi bort möjligheten att välja ett liv på landsbygden.

Samhället måste byggas för framtiden. Kortsiktiga beslut skapar oro. Skulle du våga flytta med dina barn till en by utan att veta var de ska gå i skolan? Skulle du våga ta lån och investera i en verksamhet om du inte vet om din personal kommer kunna bo i närheten?

Annons

Vi Liberaler ställer oss bakom en investering i en ny skola i Långviksmon. Det är just en sådan långsiktig investering i landsbygden som är nödvändig för att skapa framtidstro. Läget är strategiskt och i kombination med bibehållen förskoleverksamhet stärks samhällsservicen inte bara i Långviksmon utan på sikt i hela nordvästra delen av vår kommun.

Annons

I Långviksmon äger kommunen i dag Jollen. I första hand bör utredas om den kan anpassas till skolverksamhet. Om det finns en lämplig byggnad är det onödigt att bygga helt nytt, från såväl ekonomisk som tidsmässigt perspektiv. Det kan finnas goda möjligheter att lösa in angränsande fastigheter (som i dag är obebodda) för att skapa skolgård och en stimulerande skolmiljö. Vi ser inget behov av att höja skatten, oavsett hur bygget görs. Det skulle även S se om de prioriterar kärnverksamhet och investeringar som sätter skolan först i hela kommunen.

Vi landar inte i samma lösning som C, M och KD. Vi kan inte fortsätta i samma hjulspår i fem år till om vi vill lyfta landsbygden. Bygdsam, näringsliv, föreningar och ideella krafter måste ständigt uppmuntras till att utveckla samhället. Genom en långsiktig och slutlig lösning i Långviksmon kan det engagemanget även ges rätt förutsättningar och tydliga kontaktvägar.

Utveckling kräver förändring. Vad gäller C, M och KD:s förslag om hälsorum så slår de in öppna dörrar. I regionens beslut om att lägga ned filialen i Trehörningsjö finns redan ett uppdrag att se över möjligheter att skapa hälsorum i området. Vi Liberaler ser att hälsorum självklart ska skapas där behoven finns och på det sätt som bäst löser medborgarnas behov. Det kan vara vid skolor, omsorgsboenden, servicepunkter, lanthandel eller andra platser som är naturliga mötesplatser i våra byar och samhällen. Det är en del av vår politik för att ge landsbygden tillgång till nära vård och långsiktiga förutsättningar att utvecklas.

Liberalerna Örnsköldsvik genom Erica Markusson, Bror Wallström, Jöran Lundberg, Irene Wallström och André Strödin

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy