Annons

Annons

Annons

Susanne Sjöstedt

ledare socialdemokratisk

Susanne Sjöstedt
Peter Franke: Alla varningslampor blinkar

Text

Detta är en opinionstext.Detta är en text från Tidningen Ångermanlands ledarsida grundad på socialdemokratiska värderingar. Den var fram till december 2021 en del av allehanda.se.

Aron Emilsson, SD:s kulturministerkandidat, vill kalla mediechefer till riksdagen.

Bild: TT

Annons

Sverigedemokraterna gillade inte vad de hörde i SR-programmet ”P3 med Rebecca och Fiona”. De var kritiska mot ett inslag i SVT Morgon. Därför ville de kalla in cheferna i public servicebolagen till kulturutskottet. Högernationalisterna spränger ännu en gräns i det obehagliga och farliga kulturkrig de själva startat.

Public service har alltid varit kritiserat och omstritt. Ibland anklagat för att vara för vänstervridet. Moderata kulturministern Cecilia Stegö Chilò vägrade betala licens i 16 år och blev historisk 2006 med den kortaste kulturministerkarriären någonsin. Moderate riksdagsledamoten Gunnar Andrén kastade ut tv:n efter ett Sommarprogram i P1.

Andra tycker att SVT och SR gått åt höger och alltför mycket spelat med i SD:s mörka samhällsbeskrivning. Vad SD vill råder ingen tvekan om.

Annons

De har Ungern som förebild, och ”i sinom tid” ska de enligt partiets tidigare justitieministerkandidat Kent Ekeroth ta kontroll över media.

Annons

Deras kulturpolitiske talesperson Aron Emilsson gör redan ett försök. Han passerar en historisk gräns när han vill kalla mediecheferna till kulturutskottet efter två inslag i radio och tv.

Det har aldrig hänt förr och är helt oacceptabelt. Kulturutskottet ska inte granska medier. Armlängds avstånd måste gälla mellan politiker och redaktioner.

Den som är missnöjd med ett tv- eller radioprogram får göra en anmälan till granskningsnämnden, som får bedöma om det brutit mot några regler. Det gäller även för politiker och det vet rimligen även Aron Emilsson.

På DN Kultur skriver Ola Larsmo att utspelet är en provsprängning av SD för att se hur långt man kan gå när det gäller att kontrollera debatt, yttrandefrihet och nyhetsflöde på politisk väg. Det är en riktig analys och det sprängs små bomber lite här och där i SD-Sverige nu.

I SD-styrda kommuner slaktas anslagen till folkbildning, utan invändningar från M och KD. Chefer som protesterar får gå. Partiet stoppar samtida konst och integrationsprojekt. I Norrköping polisanmälde partiet en utställning om nazismens historia.

Utspelet i kulturutskottet är en ny provokation. SD vill misskreditera och misstänkliggöra den självständiga och kritiskt granskande journalistiken. Inspiration får de från Donald Trump och Viktor Orbán.

SD säger som enda parti nej till ett statligt presstöd, vilket skulle tysta ett antal seriösa regionala och lokala medier. Det skulle bli mindre granskning av SD och mer plats för oreglerade ”medborgarjournalister”, som inte bryr sig om etiska regler kring källkritik, respekt för personlig integritet och att höra båda sidor.

Annons

Annons

Moderaterna och Kristdemokraterna raljerar gärna över Stefan Löfvens uttalande ”vi såg det inte komma” om skjutningar och gängkriminalitet. Men de är själva svaret skyldiga på frågan om de ser vad som väntar om Sverigedemokraterna får inflytande och makt över kulturpolitiken på riksplanet.

Alla varningslampor blinkar redan för fullt. M och KD är beredda att ”i sinom tid” ta makten med hjälp av SD. Tänker de låta Jimmie Åkesson och Aron Emilsson fortsätta på den inslagna vägen inom kulturpolitiken? Då väntar ett kulturellt och journalistiskt mörker.

Peter Franke

Peter Franke är politisk redaktör på socialdemokratiska Värmlands Folkblad

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan