Annons

Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Insändare
INSÄNDARE: Per och Anna-Britta, våga stå upp för en skola som fungerar lika bra i centrum som på bygderna!

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Tjenare, Per och Anna-Britta!

Jag vänder mig till er av två anledningar. Dels är ni kommunalråd: ni representerar oss Ö-viksbor och ni sitter på spakarna till hur vår gemensamma resurser fördelas. På era axlar vilar budgetarna som bland annat finansierar skolorna häromkring.

Anna-Britta Åkerlind (C) och Per Nylén (S).

Bild: Maria Edstrand

Annons

Annons

Dessutom är ni båda representanter för två av partierna bakom regeringen. Ni är alltså inte bara beroende av bra budgetförhandlingar på riksnivå - ni kan även påverka var pengarna går.

Det är självklart underbart att vi lokalt har kunnat både inviga och ta spadtag för nya skolbyggnader i kommunen. Jämfört med andra kommuner har vi det ändå relativt bra i kassan. Vi får ju dock inte blunda för besvären som finns. I dagens Sverige ska fler unga och gamla tas hand om av väldigt få arbetsföra personer. Det krävs pengar och jag förstår att ni redan vänder på varenda krona i kommunen. Det märks när det effektiviseras och sparas - och jag klandrar er inte. Ni har bara en viss summa pengar att hushålla med.

Det som är fantastiskt är ju att det finns ett avtal våra partier emellan om hur vi ska lösa det här. En av punkterna i Januariavtalet är ju att vi ska snickra ihop en saftig skattereform som bland annat minskar de ekonomiska klyftorna, gynnar företagsamhet och långsiktigt tryggar välfärden. Alltså: vi är överens om att kommunala skolor inte ska nödslaktas för budgetens skull. Visst låter det bra?

Det naturliga steget härifrån är så klart att vi driver på för att skattereformen genomförs. Visst vore det djupt olyckligt om mandatperioden svepte förbi som en vind och lämnade oss med ännu värre klyftor i samhället? Därför ber jag er båda om hjälp.

Annons

Örnsköldsvik ska inte vara en av alla kommuner som tyst jobbar på utan att kräva det regeringen och stödpartierna lovat. Vi måste, även om vi inte är den mest utsatta av Sveriges kommuner, våga stå upp för en skola som fungerar lika bra i centrum som på bygderna - det är vår förbaskade plikt att stå upp för ett starkt Örnsköldsvik. 

Visst håller ni med?

August Lundin, ordförande SSU Örnsköldsvik

Annons

Annons

Till toppen av sidan