Annons

Annons

Annons

Vasaloppet 2020

Norske Petter Eliassen vinner Vasaloppet efter dramatisk spurt

Tätklungan krympte från sju till två med bara två mil kvar.
Till slut stod det mellan två norrmän, där Petter Eliassen efter en spurt på upploppet stod som segrare i Vasaloppet år 2020.

Text

Norske Petter Eliassen stod som segrare efter en spurt på upploppet.

Bild: Stina Rapp

Annons

Dalarna har länge tampats med snöbrist, men lagom till att det var dags för Vasaloppet på söndagen föll snön och det ymnigt.

I tätstriden med 33 kilometer kvar att åka fanns fem norrmän, en finländare och en svensk i form av Andreas Holmberg. Det stora utropstecknet var finske Viktor Mäenpää, som i fjol var 57:a och året innan 89:a, och nu låg i tätklunga och stundvis drog. Strax innan Oxberg gick två av åkarna i backen, och med 23 km kvar till mål var de bara fyra som låg i tätklungan.

Annons

Annons

Och med knappa två mil kvar drog norske Petter Eliassen, som vann år 2015, ifrån. Strax bakom sig hade han landsmannen Stian Hoelgaard, som hade fyra sekunder upp. Hoelgaard lyckades ta ikapp och lägga sig i rygg på Eliassen, och förstaplatsen såg ut att stå mellan de två.

Bild: Nisse Schmidt

Till slut var det Petter Eliassen som kunde vinna efter en sen spurt på upploppet, där Stien Hoelgaard hamnade 0,7 sekunder efter på en andraplats.

Segern innebar åttonde året i rad med en norsk vinnare.

Bäste svensk i loppet blev Klas Nilsson, som slutade på en femteplats.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan