Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Susanne Sjöstedt

ledare socialdemokratisk

Susanne Sjöstedt
Susanne Sjöstedt: Aftonbladetintervjun med bidragsbrottslingen hånar kämpande LSS-familjer

Detta är en opinionstext.Detta är en text från Tidningen Ångermanlands ledarsida grundad på socialdemokratiska värderingar. Den var fram till december 2021 en del av allehanda.se.

Allmänhetens stöd för LSS och personlig assistans är starkt, så starkt att en kvinna fälld för grovt bidragsbrott med Aftonbladets hjälp gör sig till en LSS-kämpe för att piska upp stöd.

Bild: TT

Annons

”Regeringen behövde en praxis för att avskräcka folk från att söka LSS, det kostar för mycket”.

Så förklarar den tvåbarnsmamma med en svårt sjuk son att hon dömts till fängelse i två år för grovt bidragsbrott i samband med personlig assistans, i en intervju i Aftonbladet.

Allt handlar, menar kvinnan, om fel ifyllda tidrapporter för assistenterna. Något hon för övrigt säger att assistansföretaget fått betalt för att sköta åt henne.

”Vi har tyvärr litat på att bolagen ska sköta sitt arbete och de uppgifter som de tar betalt för att göra”, säger kvinnan till Aftonbladet, som redan i ingressen slår fast att tingsrättsdomen bottnar i ”ett ödesdigert tidrapporteringsfel”. Där lyfts även helt okritiskt påståendet ovan, nämligen att domarna mot kvinnan är något av ett beställningsjobb från regeringen.

Annons

Annons

Läs även: Bloggaren Anny Berglin har skrivit bra om detta: Journalistik på svag is

Familjerna ser sig både ignorerade och ifrågasatta. Som att de hittat på och överdrivit behoven.

Det går inte en vecka utan att föräldrar till barn med personlig assistans går ut i medier för att berätta om förtvivlade förhållanden som sliter sönder familjer där personlig assistans nekas i den utsträckning familjen själva – och inte sällan läkare – menar är nödvändig. Familjerna ser sig både ignorerade och ifrågasatta. Som att de hittat på och överdrivit behoven.

Trots att det nu är det färre som har assistans än för bara några år sedan – och färre som får ansökningar om ny assistans beviljad, kostar LSS mer. Och för de som bedöms ha ett för litet behov av assistans genom LSS, har kostnaden och ansvaret för att möta det behov av stöd som ändå finns skyfflats ner till kommunerna.

Regeringen vill absolut inte att människor ska komma i kläm, hävdar man. Men i kläm hamnar de.

Samtidigt sitter socialdemokratiska ministrar och hävdar med emfas att inget av detta är meningen och att man inte alls uppmanat försäkringskassan att börja tolka lagen så strikt som de gör. Regeringen vill absolut inte att människor ska komma i kläm, hävdar man. Men i kläm hamnar de.

Det går nu också att här prata om den nu decenniegamla bidragsbrottslagen som inte bara jagar de som medvetet roffar till sig ersättningar från exempelvis socialförsäkringssystemet genom att lämna felaktiga uppgifter. Nej, lagen tar till med stora håven och slinker med riskerar även den göra som bara, av slarv eller misstag, råkat fylla i blanketter fel.

Annons

Annons

Både utvecklingen inom LSS – och ett aggressivt misstänkliggörande av de som gjort ärliga misstag när de fyllt i en blankett, något som det senaste decenniet sannolikt lett till att man skrämt många att avstå pengar de faktiskt är berättigade till, är riktiga problem. Stora problem.

Hon är en grov bidragsbrottsling som med kraft och energi under flera år lurat till sig utbetalningar från LSS för flera miljoner kronor.

De är dock inte problem som drabbat kvinnan i Aftonbladetintervjun. Hon är en grov bidragsbrottsling som med kraft och energi under flera år lurat till sig utbetalningar från LSS för flera miljoner kronor för assistanstjänster som aldrig utförts. Hon är dömd för detta både i tingsrätten och hovrätten. Bevisningen är obestridlig.

Men denna bidragsbrottsling förstår att hennes bästa chans att ändå komma undan i allmänhetens ögon är att ta kommandot över situationen och få detta att verka handla om en stackars mamma till ett stackars assistansberoende barn som bara gjort sitt bästa för att ge sitt barn hjälp.

Inte om en kvinna som tillsammans med andra myglat till sig över sex miljoner kronor.

Denna bidragsbrottsling förstår att hennes bästa chans att ändå komma undan i allmänhetens ögon är att ta kommandot över situationen och få detta att verka handla om en stackars mamma till ett stackars assistansberoende barn som bara gjort sitt bästa för att ge sitt barn hjälp.

Annons

Och Aftonbladetreportern spelar välvilligt och naivt med, med frågor som ”Tror du att domen kan skapa rädsla hos personer som i dag använder LSS och inte har tidsrapporterat ordentligt, att det kan leda till fängelse?”

Annons

Svaret för de allra flesta är rimligen nej, inte om man som familj med personlig assistans inte har några planer att fuska till sig miljontals kronor och fabricera ihop utförda assistanstimmar.

Bland kommentarerna inlägget får när Aftonbladet delar intervjun på Facebook, framgår dock att taktiken är lyckad. En klar majoritet bland de hundratals som kommenterat har köpt denna bidragsbrottslings historia rakt av och rasar mot domarna. Domar de förstås inte läst.

Grattis Aftonbladet. Ni hjälpte en dömd brottsling att förvandla sig till ett offer och hånar med det tusentals hårt kämpande LSS-familjer som nu får se kontrollen öka ytterligare.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy