Annons

Annons

Insändare
INSÄNDARE: Replik: Att dra ner på jourverksamheten vid sjukhuset i Sollefteå är inte en politisk fråga

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Att påstå att indragandet av en beredskapslinje som dessutom använts väldigt sporadisk, runt en gång i månaden, skulle riskera hela sjukhusets framtid är inte bara felaktigt utan även oärligt", skriver insändarskribenten Lena Asplund (M).

Bild: Jonny Dahlgren, Ove Öst

Annons

■ Replik på insändaren "Nu krävs bara tjänstemannabeslut för att minska patientsäkerheten på Sollefteå sjukhus".

Sjukvårdspartiet verkar ha svårt att bestämma sig för vad som är politiska frågor och vad som är verksamhetsfrågor. Till exempel anser Pia Lundin att hon som politiker ska besluta hur jourverksamheten ska bedrivas på våra olika sjukhus.

Sannolikt är hennes insändare ett tråkigt försök att skrämmas om patientsäkerheten vid sjukhuset i Sollefteå, men i sakfrågan är det enkelt: Att dra ner en beredskapslinje jourtid vid sjukhuset i Sollefteå är inte en politisk fråga.

Det skulle kunna jämföras med att politiker i en skolnämnd i en kommun skulle lägga sig i hur rektor fördelar lektioner mellan de olika lärarna eller vilka klassrum undervisningen ska ske i.

Annons

Att sedan komma och påstå att indragandet av en beredskapslinje som dessutom använts väldigt sporadisk, runt en gång i månaden, skulle riskera hela sjukhusets framtid är inte bara felaktigt utan även oärligt.

Annons

Det som behövs vid regionens akutmottagningar är läkarspecialiteten akutläkare. Akutläkare har kompetens att ta hand om akuta patienter oavsett åkomma, och är en yrkesroll som är etablerad sedan decennier i USA, Australien och i flera europeiska länder. Att se framåt och följa med utvecklingen är viktigare än att fastna i gamla hjulspår och tro att allt var bättre förr.

För Sollefteås del arbetas det nu för att kunna erbjuda tre obsplatser (observationsplatser) vid akutmottagningen, öppna dygnet runt, för alla specialiteter. Möjligheten att observera en patient under en längre tid förväntas minska onödiga transporter, förbättra för vårdavdelningarna som annars behöver hantera korta inläggningar, och minska det administrativa arbetet för personal som istället kan ägnas åt patienterna.

Lena Asplund (M), ordförande Hälso- och Sjukvårdsnämnden

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy