AnnonsHSB Södra Norrland

Så slipper bostadsrättsföreningen chockhöja avgiften: ”Det är helt enkelt a och o för att kunna driva föreningen tryggt och stabilt”

Det är mycket att kolla håll på i en bostadsrättsförening, inte minst kring reparationer och renoveringar. För att undvika dyra överraskningar använder många styrelser idag en underhållsplan som ger en helhetsbild över kommande åtgärder.

En av de bostadsrättsföreningar som använder sig av en digital underhållsplan är brf Tuppen i Härnösand.

– Det är oerhört praktiskt att slippa allt pappersarbete, säger ordförande Björn Skoglund. Att hela planen finns online gör arbetet väldigt flexibelt och enkelt, det är bara att lägga till och justera precis som man vill allt eftersom att planeringen ändras.

För brf Tuppen är underhållsplanen ett välkommet redskap som underlättat i styrelsens arbete, berättar Björn Skoglund.

– Den är en viktig grund för att vi ska kunna hantera föreningens ekonomi på rätt sätt. Tack vare underhållsplanen slipper vi mötas av oväntade utgifter och kan istället höja avgiften successivt inför planerade åtgärder. Den ger oss också bättre koll på att alla gemensamma utrymmen sköts som de ska. Det är helt enkelt a och o för att kunna driva föreningen tryggt och stabilt.

Vill du vet mer om Underhållsplanen? Läs mer här.

– Med en underhållsplan får man en vision för fastigheten och dess framtid, säger Thomas Elfström, byggkonsult på HSB. Genom att göra upp en budget för de närmaste 50 åren slipper man förhoppningsvis hantera akuta situationer som annars riskerar att uppstå.

Underhållsplanen är ett av styrelsens och föreningens viktigaste verktyg

Tak, fasader, hissar, fönster, tvättmaskiner och trappuppgångar – det är några exempel på vad som omfattas av en underhållsplan. I den kan styrelsen planera för vad som behöver göras, när det behöver göras och vad det kan komma att kosta så att bostadsrättsföreningens kostnader kan hållas jämna över tid.

– Underhållsplanen är ett av styrelsens och föreningens viktigaste verktyg, säger Thomas Elfström. Den minskar till exempel risken för att man plötsligt ska behöva chockhöja avgiften vilket i värsta fall kan leda till att vissa inte har råd att bo kvar. Man håller också fastigheten i bättre skick vilket kan ge lägre försäkringskostnader och bättre lånevillkor.

Nyfiken på hur HSB kan hjälpa dig som inte är medlem med underhållsplan - här kan du läsa mer.

För de bostadsrättsföreningar som vill börja använda en underhållsplan erbjuds praktiska digitala verktyg, bland annat från HSB, som håller informationen uppdaterad och lättillgänglig.

– Genom att planeringen lagras online blir det lätt för nya styrelsemedlemmar att sätta sig in i arbetet, äger Thomas Elfström. Skulle någon eller några i styrelsen flytta från föreningen kan deras ersättare bara ta vid där de slutade, istället för att informationen går förlorad.

Ovan artikel är framtagen av Brand Studio Mittmedia och HSB Södra Norrland och ej en artikel av nyhetsredaktionen.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Allehanda.ses redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan