Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Nedläggningshot mot skolor i Björnaområdet

Insändare
INSÄNDARE: Vi vill ha skolan i Trehörningsjö kvar – låt landsbygden leva!

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Insändarskribenten Elin Nilsson med partner i Långviken.

Bild: Privat

Annons

När vi valde att flytta till Långviken från Stockholm så visste vi inte mycket om platsen. Vi hade aldrig varit här, vi kände ingen och ingen av oss hade jobb. Det vi visste var att vi hittat en magisk gård att bo på, med äng, skog och egen sjö där potential att öka vår livskvalité fanns. Vi visste att det var 1,1 mil till närmsta mataffär, 1,2 mil till vårdcentralen och 1,3 mil till förskola/skola. Det är sådant vi kollade upp när vi flyttade från stan till landsbygd och det är vad andra kommer att titta på när de väljer vart de flyttar.

Jag och mina medmänniskor i den yngre generationen satsar på den här delen av landet medan den generation som befinner sig längst härifrån och som har sista ordet motarbetar den. Nyss var det vårdcentralen som avvecklades och nu är det skolan som hotas. Vi vill inte bara bo, vi vill leva här.

Annons

Annons

Det vill säga vi vill ha våra barn nära, våra arbetsplatser på rimliga avstånd, möjlighet att handla och tanka bilen, kunna uppsöka vård utan att behöva bli sjukare på vägen dit. Vi i den yngre generationen förstår hur mycket Sveriges rurala områden behövs och hur fantastiska dessa platser är att leva på. Det är här mat produceras. Det är härifrån el kommer. Det är här byggmaterial till städer hämtas. Det är här nära, samarbetsvilliga och hjälpsamma relationer skapas som kan bistå välfärden i städerna.

En motivering till att stänga skolan är att barn generellt utvecklas fortare i större skolor medan barn i mindre hamnar efter. Men måste det gå fort? Kan inte barnen få en trygg och något lugnare grund att stå på? Låt dem lära sig att skolan kan vara en trivsam och rolig miljö där man blir sedd och lär sig saker som kommer hjälpa dem här och nu –men också i framtiden. Det finns tid att utbilda sig och klättra i karriären när det är dags. Resten av livet kommer gå fort.

En annan motivering är att spara pengar. Pengar som vi som bor och jobbar här bidrar med, som ska satsas någon annanstans. Vi är egna företagare, högutbildade, arbetsledare och chefer som bott och vuxit upp på landsbygden och nu valt att återvända för att låta våra barn få en liknande uppväxt. Att de som börjat sin karriär i Trehörningsjöskolan, tagit sig ut runt om i Sverige och världen nu återvänder och vill ge sina egna barn samma möjlighet. Är inte det om något ett bevis på en lyckad skola?

Annons

Annons

Vi, jag och min livskamrat, har inte bara fått en högre livskvalité och bra jobb när vi flyttade just hit. Vi har fått fantastiska grannar och en gemenskap vi inte kunnat drömma om. Vi älskar vår plats på jorden. Vi vill ha skolan i Trehörningsjö kvar. Vi vill leva här och låta våra framtida barn gå på den här skolan tillsammans med så många andras, som också flyttat hit. Tillsammans med dem som tagit över sina barndomshem och de som bott här från början. Låt vår fungerande landsbygd leva och utvecklas. Börja med skolan. Satsa på skolan, inte för att det är billigt eller lätt. Men för att det är rätt.

Elin Nilsson

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy