Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Nedläggningshot mot skolor i Björnaområdet

Insändare
INSÄNDARE: Örnsköldsviks kommun är en skog av vilsna politiker

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Per Eurenius

Annons

Roma uno die non est condita, som man uttalar det på latin. Rom byggdes inte på en dag. Det är ett talesätt som brukar användas för att rättfärdiga behovet av tid för att fatta rätt beslut. I Örnsköldsviks kommun har politikerna så sakteliga börjat förbereda invånarna på att besluten som kommer att tas i närtid gällande vissa byskolor kanske inte kommer att kännas rätt för alla.

Örnsköldsvik är en fantastisk plats att bo på. Det är en plats som kan stoltsera med att den har nästan allting. En vacker skärgård, en natur som utgör biten av ett världsarv, en stadskärna som aldrig står stilla och en historia av både kulturella och idrottsliga framgångar som nästan hela världen har hört talas om.

Annons

Kommunen har en stor yta och även om somliga politiker inte bryr sig om detaljerna nämnvärt, så ligger faktiskt en hel del av kommunens yta innanför kustremsan och E4:an. Hela den biten klumpas ofta ihop i benämningen "landsbygd". Jag misstänker att de tycker att det är ett finare ord på "skogen", och kanske är det mer politiskt korrekt, eftersom bygd och stad måste vara i balans.

Annons

Och snälla, kan vi inte bara låtsas att skogen och stadskärnan är i balans efter alla dessa år av informationsträffar och kreativa förslag på hur vi ska tillmötesgå alla stofiler till träd som SCA eller Holmen ändå kommer att ta med på den sista färden vilken dag som helst?

Mori, är ordet i det latinska språket som betyder död, men om man slår upp det i ett japanskt ordlexikon istället blir betydelsen skog. Skogen betyder mycket för många. När man är barn kan den vara äventyrlig och fantasifull. Samtidigt som den kan vara mörk och dyster. Men en sak som man kan vara säker på är att det alltid finns liv där.

Nu är det tydligen i ropet att göra besparingar i kommunen. Vänta, va, är det inget nytt? Har de sysslat med besparingar så länge, men då borde det ju finnas gott om pengar på sparkontot. Det är inte samma pengar, förstår du, lilla vän. Det ligger inte inom samma budget. Det finns pengar, men det är pengar som ska gå till andra saker än barnen.

Jag vet inte var alla dessa beslutsfattare bor någonstans eller var de kommer från. Det är väl förmodligen samma fast olika, som var alla andra kommer från. I grunden goda människor, som precis som alla människor gör fel ibland. Det är inte större än så, men det är inte mindre än så heller. Inte när de försöker göra det till en tävling om vilka familjer som har valt den bästa platsen att bosätta sig på för att deras barn ska få rymmas inom budgeten. Men vad vet jag egentligen om dessa beslutsfattare, om deras liv och förutsättningar; mer än att de har öppnat Pandoras ask och att det denna gång är osäkert om det kommer att finnas någonting kvar ifall de lyckas stänga den.

Örnsköldsviks kommun är en skog av vilsna politiker. I grunden goda människor, men som gör fel ibland, och det får man göra, men sen gör man om och gör rätt.

Peter Fahlén

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy