Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Nedläggningshot mot skolor i Björnaområdet

Insändare
INSÄNDARE: Nedläggning av skolor ger eleverna orimligt lång resväg

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Hemlingskolan.

Bild: Arkivbild

Annons

Det kan inte bli någon nedläggning av Hemlingsskolan eller Trehörningsjöskolan, inte heller några neddragningar. Det är de socialdemokratiska politikerna, som utan att vara medveten om det, gett oss den informationen. Läs nedanstående insändare om skolan, så förstår ni varför.

Upptagningsområdet för Björna rektorsområde är ca 17 kvadratmil. I Björna går alla högstadieelever från rektorsområdet. Skolor, förskolor samt fritids för de yngre barnen finns i Hemling, Trehörningsjö, Gideå samt Björna. I Långviksmon finns endast förskola.

Enligt forskning så påverkas hälsan negativt för elever som har längre resväg med buss än 30 min, enkel väg, till skolan. Här överskrider i stort sett alla högstadiebarn, som tidigare gått i Hemling och Trehörningsjö, den tiden. En timmas resväg till högstadiet är vanligt, men somliga har 80-100 minuter, enkel väg till skolan.

Annons

Annons

Om politikernas förslag går igenom och Hemling- och Trehörningsjöskolan läggs ner, så betyder det att alla barn från sex-års ålder får åka lika långt som högstadiebarnen gör nu. Enligt förslaget måste vissa föräldrar köra 12 mil/dag, för att skjutsa de yngsta till ”dagis”. Om föräldern jobbar klockan 7-16, så är det lätt att räkna ut hur lång arbetsdag barnen får. Varken skolbarn eller förskolebarn kommer att ”orka” vara aktiva efter en skoldag.

Politikerna har själva tagit beslutet att skolorna inte kan läggas ner.  I höstas bjöd Socialdemokraterna in till ett öppet möte i Björna. Närvarande politiker var kommunalrådet Per Nylén, bildningsnämndens ordförande Kristoffer Park och Kristin Ögren, kommunstyrelsen. Det hettade till ordentligt hos politikerna när frågan: Hur är det möjligt att kommunen kan bygga en simhall för 100 miljoner kronor, till simundervisning för centralortens skolbarn samtidigt som man sparar på glesbygdsbarnen? Det finns fyra simhallar i kommunen förutom Paradisbadet. Det går att ”bussa” barnen till någon av de simhallarna.

Reaktionen från politikerna var ”obetalbar”. Kommunstyrelsens Kristin Ögren ifrågasatte då att eleverna ska åka ända hit till Björna och tillbaka (det tar ca 35 minuter enkel väg).

Tack för det, Per Nylén, Kristoffer Park och Kristin Ögren, för att ni tänkte till. Ni har själva satt gränsen, 35 minuter i en buss (ca två gånger per termin) är absolut för långt, det får kosta, si så där, 100 miljoner kronor för att eleverna skall slippa den ”pärsen”, därför har ni återupptagit simhallsplanerna, som den 31/12-19, kostat oss skattebetalare sex miljoner kronor. Jo, vi på landsbygden är med och betalar det också.

Det är nu upp till varje enskild politiker att visa om ni tror på alla människors lika värde, eller om ni anser att barn på landsbygden är mindre värda. Det är det ni röstar om!

Irene Svedberg

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy