Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Nedläggningshot mot skolor i Björnaområdet

Insändare
INSÄNDARE: Inser inte kommunens beslutsfattare vad skolan innebär för ett samhälle?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Lemesjö.

Annons

Tänk dig att du äntligen har fått de pusselbitar på plats i ditt liv, så att du äntligen kan köpa det vackra huset ute på landet som du och din käresta alltid har drömt om. En liten gård med det man behöver för att vara lycklig, fri och tillfreds med livet. En gård där du kan vara dig själv och ha allt ifrån en egen vacker trädgård med några höns till möjligheten att ta en lugn promenad i skogen med ro i själen som belöning. En liten gård i en bygd som spritter av framtidstro där mängder med nya unga människor flyttar in med tankar om att starta familj. Där vi stannar till för att umgås med varandra för att vi är så glada att kunna leva och bo i vårt fantastiska byggd som har möjligheter långt utöver det vanliga. Livet känns härligt!

Annons

En ny dag gryr och fruktansvärda nyheter når vår byggd, Örnsköldsviks kommun har lagt förslag att ner lägga förskola och skola. Förtvivlan griper tag i oss alla: Är det här slutet på föryngringen av vår landsbygd? Vem ska nu ta hand om våra fäders gårdar och marker. Ska allt nu få växa igen? Hur ska vi göra med familjeplanerna min kära och jag? Vad ska vi ta oss till när fastigheten blir mindre värd, då ingen ung familj kan flytta hit längre?

Annons

Vi kommer i en framtid då vi har barn att behöva köra barnet till dagis redan kl 05.45. Då måste vi i så fall väcka vårt barn redan kl 05.15 för att ha en chans att hinna till våra respektive jobb som börjar kl 7. Efter en sedan nio timmars arbetsdag med inkluderad lunch så ska vi då hämta vårt barn och i den bästa av världar kunna vara hemma som en enda stor familj igen på vår nyinköpta gård kl 17.30. Om snökaos råder blir denna tid naturligtvis längre. Och den risk vi utsätter oss och vårt barn för på vägarna i skogarna blir ännu större då vi nu om kommunens förslag går igenom måste köra sju till åtta mil extra om dagen för att kunna jobba och försörja oss.

Hur kan beslutsfattarna i vår egna kommun tänka så här? Hur ska ett barn på något år kunna klara allt detta? Hur ska jag som nybliven förälder klara av familjelivet samt sköta en liten gård med allt ifrån snöskottning, gräsklippning, skogsbruk samt underhåll och nå våra gemensamma drömmar?

Inser inte kommunens beslutsfattare vad skolan innebär för ett samhälle? Skolan står för en trygghet, en säkerhet för oss unga blivande föräldrar. Dessutom är skolan en trygghet för alla de fantastiska företagen i vår bygd, som jobbar hårt för att kunna expandera och därigenom generera mer skattepengar.

Låt landsbygden leva, här finns möjligheterna och här blir vi allt fler unga. Vi behöver likvärdig trygghet som den som serveras på silverfat i staden. Låt oss behålla förskola och skola, ja helt enkelt vår möjlighet att ta hand om vårt samhälle Trehörningsjö med kringliggande byar.

Vi bor här och vi vill bo här!

Magnus Persson i byn Lemesjö

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy