Annons

Annons

Annons

Västernorrlands län

Insändare
INSÄNDARE: Replik: KD: Dags att alla tar ofrivillig ensamhet på allvar

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Replik på insändaren Ofrivillig ensamhet kan innebära stor ohälsa – Liberalerna vill bryta ensamheten.

Bra att ni liberaler också ser att ofrivillig ensamhet är ett samhällsproblem. Detta är en fråga vi kristdemokrater lyft fram i flera år. Exempelvis så lämnade vi i somras in en motion till regionfullmäktige där ensamhet lyftes fram. Motionen kräver att Region Västernorrland tar ofrivillig ensamhet på allvar och utvecklar en långsiktig strategi för arbetet mot detta. Fortfarande väntar vi på ett svar på denna.

Annons

Annons

Henrik Sendelbach (KD) anser i sin replik att han hoppas att KD:s motion tas upp av majoriteten när det gäller att bryta ofrivillig ensamhet. Foto: Marcus Armund, Lovisa Ternby och Klas Leffler.

Det är idag känt att ofrivillig ensamhet ger en bestående stress som leder till ökad risk för bland annat hjärtinfarkt och stroke. Beräkningar visar att ensamhet medförde extra vård- och omsorgskostnader i Sverige 2017 om drygt 12 miljarder kronor i form av fler vårdbesök och oplanerade inskrivningar vid slutenvård.

Nu sitter ni liberaler i majoritet i regionen tillsammans med socialdemokrater och moderater. Vi önskar nu att vår motion snarast kommer upp till behandling och ser fram emot att den då inte bara får kristdemokraternas bifall, utan också att den får liberalernas och övriga majoritetspartiers bifall. Som ni skriver: Mänskligt och ekonomiskt har vi inte råd att vänta!

Henrik Sendelbach (KD), ledamot i Regionfullmäktige

Bild: Klas Leffler

Bild: Marcus Admund Funck, Lovisa Ternby

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan