Annons

Annons

Annons

Västernorrlands län

Insändare
INSÄNDARE: Ångermanlands läkarförening – ”Förstärk det lokala ledarskapet”

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

I vår region och i hela Sverige pågår stora förändringar i vården. Vi har nyligen läst inlägg från Glenn Nordlund (Glenn Nordlund (S): Sjukhuset i Sollefteå ska fortsätta utvecklas, Allehanda 6/1) och Anders Knape (SKL – Tuffare tider väntar i kommuner och regioner, Allehanda 6/1). Nationellt pågår stora utredningar, bland annat den om så kallad ”Nära vård” som ska ligga som grund för ett efterlängtat paradigmskifte inom svensk sjukvård.

Annons

Sjukhusen i Västernorrland: Örnsköldsvik, Sundsvall och Sollefteå.

Bild: Arkivbild

Annons

Men nuläget är osäkert för att inte säga instabilt. I Västernorrland brottas vi med kraftigt röda siffror och befinner oss några år in i en dysfunktionellt genomförd länskliniksorganisation, som på inget sätt har påverkat vårt ekonomiska utfall till det positiva. Utöver detta råder stora vakansproblem, som är allra störst i primärvården, vilket är den aktören som man hoppas på ska kunna axla ett större ansvar för det vi behöver som mest – kontinuitet, tillgänglighet och trygghet i första linjen såväl som för många av våra svårast sjuka patienter.

Ångermanlands läkarförening (ÅLF) ser, samtidigt som stora förändringar mot en ”Nära vård” genomförs, hur regionledning planerar stora neddragningar på antalet vårdplatser (22 procent i Sollefteå, 12 procent i Örnsköldsvik och ytterligare åtminstone ett dussin platser i Sundsvall). Ledningen planerar samtidigt skapandet av en så kallad ”närvårdsorganisation”. Förändringen låter bra till namnet men vid djupare analys saknar förändringsarbetet reella åtgärder mot patienternas problem och riskerar därför att bli ännu en dysfunktionell förändring där patientfokus saknas. Den ”närvårdsorganisation” man föreslår saknar dessutom tyvärr primärvården och psykiatrin, våra ”närmaste” vårdaktörer.

Glenn Nordlund och Anders Knape efterlyser läkarnas ansvar för att föra utvecklingen av vården framåt.

Annons

Annons

ÅLF manar därför till att tanke får gå före handling:

Bevara vårdplatserna – de står knappast oanvända

Rita upp en ”närvårdsorganisation” värd namnet – med patientperspektiv i första hand och med proaktiva arbetssätt istället för reaktiva kan vi förbättra mycket. Framförallt för våra svårt sjuka äldre. Inkludera våra riktigt ”nära” vårdaktörer - primärvården (och törs man drömma – kommunen).

Förstärk det lokala ledarskapet och medarbetarinflytandet – den låga delaktigheten och det frånvarande ledarskapet var en av de största bristerna vid senaste omorganisationen och man är på god väg att återupprepa samma misstag.

Med de uppmaningarna hoppas vi också på våra invånares engagemang och kontinuerliga dialog med politiken. Vården måste formas från invånarnas behov och förutsättningar, och ingen kan representera bättre än invånarna själva.

Ångermanlands läkarförenings styrelse genom Lars Rocksén, Andreas Koro, Emma Björk, Mats Åström, Joakim Meidell och Nedia Chebaane.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan