Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Susanne Sjöstedt

ledare socialdemokratisk

Susanne Sjöstedt
Peter Franke: Minnesstunden en skymf mot de överlevande

Detta är en opinionstext.Detta är en text från Tidningen Ångermanlands ledarsida grundad på socialdemokratiska värderingar. Den var fram till december 2021 en del av allehanda.se.

Hédi Fried har reagerat starkt på att Sverigedemokraterna nu står som inbjudare till en minnesstund i riksdagen för Förintelsen.

Bild: TT

Annons

På måndag är det 75 år sedan Auschwitz befriades. Över hela världen högtidlighålls Förintelsens offer. För första gången står Sverigedemokraterna som inbjudare till en minnesstund i riksdagen. Det är skamligt och en skymf mot alla överlevande från nazismens utrotningsläger.

En av dem som reagerat skarpt är psykologen, författaren och överlevaren Hédi Fried. ”De överlevande som förbereder sig för en dag då de i vänners krets kan minnas sina mördade nära och kära, måste också förbereda sig för att möta representanter avlade av samma ideologier som deras föräldrars mördare”, skriver hon i DN Kultur.

Det är normförskjutningarnas mörka stig vi vandrar, varnar Fried. Hon har sett det förut, i 30-talets Tyskland. Känslan av déjà vu gör henne rädd. Hon vädjar om att vi måste hejda normförskjutningen i tid och välja rätt mellan tolerans och intolerans.

Annons

Annons

Inbjudan till minnesstunden har undertecknats av Björn Söder, riksdagsledamot, före detta talman och nybliven medlem i riksdagsnätverket Minnet av Förintelsen. Han tar på sig offerkoftan och tycker att det är tråkigt att Hédi Fried gör partipolitik av det.

Men det är SD som ända sedan grundandet gjort partipolitik av att dela in människor i ”vi och dom”. Det är Söder som inte betraktar samer som svenskar. Det är hans parti som ställer grupper mot varandra.

På 30-talet var det judarna som skulle avhumaniseras. Nu är det muslimer som betraktas som ett hot och andra klassens medborgare, tillsammans med bland andra hbtq-personer. Söder har till exempel kallat Pride för ”perversa tillställningar”. Han har också glatt poserat på bild tillsammans med en SS-soldat.

Jimmie Åkesson angav tonen i en debattartikel i Aftonbladet 2009 när han utsåg islam till det största utländska hotet mot Sverige. Islam går inte att tämja, skrev partiledaren och avhumaniseringen är lika gammal som partiet. För övrigt grundat av bland andra frivillige SS-soldaten och Förintelseförnekaren Gustaf Ekström 1988.

För bara 25 år sedan heilade anhängarna under SD-demonstrationerna. Samma år blev Jimmie Åkesson medlem. Först 1996 infördes förbud mot att bära naziuniform. Att Hédi Fried känner obehag är inte underligt, utan högst befogat.

Annons

Den öppna rasismen ska hållas borta, men nolltoleransen fungerar dåligt. Vid landsmötet i november 2017 stod ombudet Martin Strid i talarstolen och hävdade att ”muhammedaner” inte är människor fullt ut. Presidiet ingrep inte, ingen annan i salen reagerade heller.

Annons

Först när media rapporterade om händelsen tog det fart. 48 timmar senare hade Strid lämnat partiet. Men hans uttalande var ingen slump, utan en logisk konsekvens av partiets avhumaniseringskampanj, ledd av partiledaren själv.

Det är skamligt att Björn Söder får skriva en inbjudan till och delta i en minnesstund för Förintelsens offer där Hédi Fried och andra överlevande finns på plats.

Vi borde lyssna noga på dem som vet vad som lurar runt hörnet. De som fortfarande minns och finns mitt bland oss ett tag till.

Vi måste precis som Hédi Fried välja tolerans framför intolerans

Peter Franke

Peter Franke är politisk redaktör på socialdemokratiska Värmlands Folkblad

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy