Annons

Annons

Annons

Sofia Mirjamsdotter

ledare liberal

Sofia Mirjamsdotter
Sofia Mirjamsdotter: Lyssna på förintelseöverlevarna innan det är för sent

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Livia Fränkel och Hédi Fried Foto: Bertil Ericson, Naina Helen Jåma

Annons

På måndag är det 75 år sedan de kvarvarande fångarna i förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades av sovjetiska trupper.

Av de nära 1,3 miljoner människor som skickats till Auschwitz-Birkenau var det 7500 kvar vid befrielsen.

En miljon hade mördats i lägret, många dog av svält och sjukdomar och några skickades vidare till andra läger eller tvingades ut på dödsmarscher när krigsslutet närmade sig. Den absoluta majoriteten var judar, men också romer, homosexuella och sovjetiska krigsfångar hade dödats.

Så många som 80 procent av judarna fördes direkt till gaskamrarna och blev aldrig ens registrerade i lägret.

Birkenau var till skillnad från många andra läger som nazisterna inrättat ett rent förintelseläger. Så många som 80 procent av judarna fördes direkt till gaskamrarna och blev aldrig ens registrerade i lägret.

Annons

Annons

Få överlevde. Några av dem kom att hamna i Sverige. Några få av dem lever än. Dit hör systrarna Livia Fränkel och Hédi Fried. Deras föräldrar gasades ihjäl. Systrarna skickades till ett arbetsläger, något som troligen räddade deras liv. Båda två har på senare år lagt mycket tid och energi på att berätta sin historia. De gör det för att förhindra att något liknande någonsin ska hända igen.

Bild: Sofia Mirjamsdotter

Med anledning av årsdagen för befrielsen ordnar riksdagsnätverket Minnet av Förintelsen och Forum för levande historia en minnesstund i riksdagen, och i år håller Livia Fränkel tal under minnesstunden.

Hitintills har inga bärare av samma ideologier som låg bakom Auschwitz medverkat, och ingen har ifrågasatt detta.

Protester har framförts mot att riksdagsledamoten Björn Söder (SD) finns med som inbjudare till minnesstunden. Inte minst från Hédi Fried som i en artikel i DN skriver: "Hitintills har inga bärare av samma ideologier som låg bakom Auschwitz medverkat, och ingen har ifrågasatt detta.

I år händer något nytt. De överlevande som förbereder sig för en dag då de i vänners krets kan minnas sina mördade nära och kära, måste också förbereda sig för att möta representanter avlade av samma ideologier som deras föräldrars mördare. Det som aldrig tidigare hade kunnat hända, händer nu. SD är rentvättat, dags för kramar." 

Annons

Annons

Fried har vid flera tillfällen tidigare varnat för Sverigedemokraternas framfart, och hävdar att hon känner igen tendenser i dagens politiska utveckling från tiden före andra världskriget.

I SD:s principprogram står att den som inte anammar den svenska kulturen inte kan tillhöra nationen.

Att hon upprörs över Söders medverkan i riksdagsnätverket är inte ett dugg konstigt. Björn Söder har bland annat sagt att judar inte kan vara svenskar. I SD:s principprogram står att den som inte anammar den svenska kulturen inte kan tillhöra nationen.

2014 listades Söders uttalande om judar som ett av de tio värsta antisemitiska händelserna i världen.

Att Livia Fränkel och Hédi Fried känner stort obehag av att tvingas möta honom är inte ett dugg konstigt. Vi övriga bör lyssna på dem, medan de fortfarande lever och kan berätta.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan