Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Tomas Karlsson

ledare liberal

Tomas Karlsson
Ledare: Allt du önskar kan du inte få, Kristersson

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Ulf Kristersson vill bli statsminister. Foto: Claudio Bresciani/TT

Annons

Exakt vilket julens budskap egentligen är skiftar beroende på vem du frågar. Men nog hör sådant som värme och kärlek, frid och fred dit.

Ett annat löftesrikt bud kommer årligen med Kalle Anka och hans vänner: ”Ser du stjärnan i det blå, allt du önskar kan du få”.

För den med synen i behåll känns naturligtvis detta lovande. Och kanske behöver du inte ens spana mot himlavalvet. För moderata väljare är det klart att stjärnan i det blå är till jorden kommen – i form av den egna partiledaren.

Med detta sagt: alla har inte haft det så glatt sedan tomten tittade in förra gången.

Inte minst gäller det Ulf Kristersson (M) själv. Det är lätt att konstatera att det som stod på moderatledarens önskelista aldrig hamnade i något paket. Ulf Kristersson närde en enda önskan, att bli statsminister. Det blev han inte.

Annons

Annons

Jultomten gav upp. Det var helt enkelt en omöjlig önskan att tillmötesgå för nissarna i tomteverkstan – eftersom Kristersson hade ett litet tillägg, när han samtidigt påstod sig ”inte vara ett dugg beroende av SD”.

Och i samma veva som almanackan sade Knut och julen städades ut fick Sverige ett januariavtal – och en regering under ledning av Stefan Löfven (S).

Ulf Kristersson har därefter fått se hur hans parti förlorat ytterligare i stöd bland väljarna – i SCB:s partisympatiundersökning i november fick M 18,3 procent, 1,5 procentenheter under valresultatet från i fjol.

Moderaterna tar varje chans att försöka avsätta ministrar – även när initiativet kommer från Vänsterpartiet – och har sagt sig redo att fälla regeringen så fort det går, helst före nästa ordinarie val. Samtidigt är partiet sedan länge förbisprunget i opinionen av Sverigedemokraterna. Talet om att ”inte vara ett dugg beroende” är passé – i stället har moderatledaren öppnat famnen för ett närmare samarbete med Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna.

För nissarna är det något enklare nu, den här gången har Ulf Kristersson inga problem med att Jimmie Åkesson ingår i paketet.

Annons

Nu är julen kommen på nytt. Den som följt Sveriges televisions julkalender har sett hur tomten ideligen flyger in över Strängnäs, där Ulf Kristersson bor. Kanske är det ett tecken. Kristersson hoppas på bättre tur med årets önskning som är densamma som i fjol. Att bli statsminister.

Annons

Och för nissarna är det något enklare nu, den här gången har Ulf Kristersson inga problem med att Jimmie Åkesson ingår i paketet.

Problemet för Kristersson är dock ett annat, det finns ingen bytesrätt. Nu har han byggt fast Moderaterna i det högerkonservativa block som han tidigare inte velat känna sig vid. Och han spelar dessutom andrafiolen. Styrkeförhållandena på den politiska högerkanten visar att SD numera är lika stort som M och KD tillsammans. Och när Jimmie Åkesson ingår i ekvationen har Ulf Kristersson bränt broarna till att samarbeta med andra partier.

Kanske, kanske kan Kristersson till kommande jular önska sig att vad det lider bli minister i Åkessons regering, åtminstone.

Klappat och klart, som julfirare med framförhållning plägar säga.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy