Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Susanne Sjöstedt

ledare socialdemokratisk

Susanne Sjöstedt
Peter Franke: SD seglar på en räkmacka

Detta är en opinionstext.Detta är en text från Tidningen Ångermanlands ledarsida grundad på socialdemokratiska värderingar. Den var fram till december 2021 en del av allehanda.se.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har högst förtroende av partiledarna, enligt en ny mätning.

Bild: TT

Annons

Enligt SVT/Novus har Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson numera högst förtroende bland de svenska partiledarna. Det visar att det främlingsfientliga partiet definitivt har tagit åt sig problemformuleringsprivilegiet. Han har fått god hjälp av public service att nå den nivån.

När SD gjorde entré i riksdagen 2010 konstaterade Sveriges radios Ekoredaktion att partiet var främlingsfientligt och att SR ska bemöta främlingsfientlighet. Politikreportern Pontus Mattsson, som också skrivit en bok om SD, förklarade varför i en intervju med P5 Stockholm.

Nu har benämningen tagits bort. Ekoredaktionen ska inte sätta stämplar eller etiketter på något parti. Däremot går det bra för SVT att stämpla miljökämpen Greta Thunberg för vänsterpopulist.

Annons

Det är oroväckande förändringar, som visar att de gamla anklagelserna mot ett vänstervridet public service inte längre håller. Visserligen vill de tre högerkonservativa partierna fortfarande skära i eller lägga ner hela eller delar av koncernen, men någon särskilt hård granskning eller vassa frågor utsätts högerpopulisterna inte för.

Annons

Som när partiets gruppledare i riksdagen och vice ordförande Henrik Vinge kommenterade den senaste förtroendemätningen i SVT. Framgången berodde på att de har haft rätt hela tiden och att de nu vill satsa stenhårt på välfärden, hävdade Vinge.

Några följdfrågor om hur det ska gå till fick han inte. SD vill samarbeta med M och KD, som var med och sänkte skatterna med 240 miljarder kronor och hellre fortsätter med stora skattesänkningar än satsar på välfärden. Det konservativa blocket klarar inte en närgången granskning, och sådana är tyvärr sällsynta.

SD har fått debatten att kretsa kring sin enda hjärtefråga; det de kallar en oansvarig invandringspolitik. De har inte ändrat åsikter sedan de gick i uniform och heilade på sina möten. Inget problem är för litet för att skyllas på invandringen, oavsett hur många som kommer till landet.

Den senaste tiden har de fått mer och mer support från moderata och kristdemokratiska politiker. Det har gjort partiet ännu mer rumsrent.

Det är över lag oroväckande låga förtroendesiffror för partiledarna, en trend i hela västvärlden. Polarisering, växande klyftor och känslan av att inte räknas med ökar stadigt misstroendet mot den politiska eliten. Avståndet blir allt längre och det gynnar främst högerpopulister och illiberala krafter.

Annons

Novusmätningen bekräftar att Socialdemokraterna och Stefan Löfven har fortsatta problem. En valhänt hantering av höstens skjutningar bidrar säkert, men ännu värre är att det som sägs från talarstolen inte går ihop med verkligheten.

Annons

Stefan Löfven försvarar januariavtalet så hårt att väljarna inte längre vet vad socialdemokratin vill. Att tala om att minska klyftor och bygga ett starkt samhälle går inte ihop med borttagen värnskatt och otillräckliga resurser till välfärden.

Januariavtalet innehåller för lite socialdemokratisk politik och ska partiet och dess ledare få ökat förtroende krävs betydligt tuffare tag i de kommande budgetförhandlingarna med Centerpartiet och Liberalerna. Det räcker inte med att vänta till valåret 2022.

Peter Franke

Peter Franke är politisk redaktör på socialdemokratiska Värmlands Folkblad och gästkrönikör på ledarsidan

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy