Annons

Annons

Annons

Annons

Sofia Mirjamsdotter

ledare liberal

Sofia Mirjamsdotter
Sofia Mirjamsdotter: Jag är så obeskrivligt trött på svartmålandet av Sverige

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Foto: Mikael Fritzon

Annons

Det är faktiskt djupt oroväckande att vi hamnat i ett läge där det verkar ha blivit någon form av allmän sanning att Sverige är mer eller mindre laglöst land. Att kriminaliteten slår all time high och att myndigheterna helt har tappat kontrollen.

Lika obehaglig är den allt mer accepterade förklaringen till detta påstådda tillstånd. Att det skulle bero på invandringen.

Det finns en uppenbar förklaring till att vi hamnat här. Förklaringen heter Sverigedemokraterna, och deras genomarbetade, långsiktiga och tålmodiga strategi för att sprida dessa påståenden och få människor att tro på dem. Saken är bara att det inte gör dem mer sanna.

Varken det faktum att SD klättrar i opinionen, eller att flera av de övriga partierna och medierna låter deras verklighetsbeskrivning dominera det politiska samtalet gör den mer korrekt.

Annons

Annons

Sverigedemokraterna kallar sig för Sverigevänner. Det är också obegripligt med tanke på att knappast några andra verkar tycka så genuint illa om Sverige. Inte minst verkar de ogilla den värdegrund som vår regeringsform utgår ifrån.

De ägnar i stort sett all sin tid på att försöka svartmåla Sverige genom exempelvis överdrifter gällande kriminaliteten.

Våldsbrotten minskar. Det dödliga våldet minskar. Detta är fakta. Det dödliga våldet var som högst runt 1990 och sedan dess har det sjunkit, sett till antal mördade personer, även om det förekommer stora avvikelser enskilda år. Stora, eftersom antalet mördade personer är ganska lågt från början. Om man dessutom tar hänsyn till befolkningsutvecklingen är det dödliga våldet mindre per capita.

Våra myndigheter har rätt bra koll och polisen har tillförts resurser för att stävja den grova gängkriminaliteten som finns. I Malmö, som blivit känt som en av Europas farligaste städer, och som i vissa sammanhang beskrivs som mer eller mindre en krigszon, har brottsligheten minskat. Färre personer blir utsatta för brott i Malmö nu än på 20 år. Det är fakta.

Det råder heller ingen tvekan om att Sverige i de allra flesta internationella mätningar hamnar i topp över bra länder att leva i.

Eftersom det inte finns något fog för beskrivningen av Sverige som ett land med extremt hög kriminalitet och våldbrottslighet är det inte heller intressant att försöka förklara varför det är så, eftersom det inte är så. Men Sverigedemokraterna har en tydlig agenda och den är att krympa invandringen till nära noll, och få redan invandrade personer att flytta härifrån. För att komma i mål med den agendan behöver de måla upp invandringen som något destruktivt och negativt, och det är här berättelsen om ett våldsamt Sverige kommer in i bilden.

Annons

Annons

Det gör den inte mer sann.

Sverigedemokraterna har talat om massinvandring sedan de bildades. Det spelar ingen roll om vi har 5000 eller 150000 asylsökande per år, i SD:s ögon är all invandring massinvandring. Och även om vi är beroende av den för att klara välfärden vill SD få det att se ut som om invandringen slår sönder Sverige. Även om den inte gör det.

Antalet anmälda våldtäkter ökar. Men det är inte invandrarna som står för ökningen. Den har ingenting att göra med flyktingvågen 2015. Det är svenska gärningsmän som står för ökningen.

Det är inte invandringens fel att regioner och kommuner går på knäna. Det är snarare så att de mindre och fattigare kommunerna är de som är mest välkomnande och snarare har problem med att få behålla de nyanlända som kommer.

Det är inte invandringens fel att skolor och vårdinrättningar måste slås igen på landsbygden. Däremot skulle lite större invandring kunna rädda kvar dessa.

Vi har massor av problem i Sverige. Förbättringspotentialen är enorm. Men om vi bara fokuserar på SD:s verklighetsfrånvända verklighetsbeskrivning kommer de faktiska problemen i skymundan, och ängsliga opinionskänsliga politiker kommer att ägna sin tid att åtgärda problem som kanske inte ens finns.

Sverigedemokraterna är ett betydligt större hot mot Sverige som vi känner det än vad invandringen är. När de talar om "förändring på riktigt" så menar de det. Kom inte och säg att ingen varnade dig.

Annons

Annons

Till toppen av sidan