Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Susanne Sjöstedt

ledare socialdemokratisk

Susanne Sjöstedt
Peter Franke: Kulturellt mörker hotar om SD får som de vill

Detta är en opinionstext.Detta är en text från Tidningen Ångermanlands ledarsida grundad på socialdemokratiska värderingar. Den var fram till december 2021 en del av allehanda.se.

Aron Emilsson, SD:s kulturpolitiska talesperson, skriver i en motion att biblioteken i första hand är till för svenska medborgare.

Bild: TT

Annons

Sverigedemokraterna vill använda kulturen som murbräcka för att forma om det svenska samhället i nationalistisk riktning. Tänker Moderaterna och Kristdemokraterna gå med på det? Ja, det finns oroväckande tecken i de kommuner där de tre styr tillsammans.

Det blev uppståndelse när stora nyhetsmedier gick ut med att SD:s kulturpolitiska talesperson Aron Emilsson i en motion föreslog att bara svenska medborgare skulle få låna böcker på våra bibliotek. Nu visade det sig att det inte var riktigt så illa. Det handlade ”bara” om att personer som inte har rätt att vistas i landet ska utestängas från biblioteken.

Men andemeningen går inte att ta fel på. Biblioteken är i första hand till för de ”riktiga” svenskarna, de ”andra” stökar bara till det. De ska heller inte få tillgång till böcker på sitt modersmål, enligt beslut i blåbrunt styrda Sölvesborg. Personer som inte har svenska som huvudspråk ska prioriteras bort.

Annons

Annons

I de kommuner som tagits över av den konservativa trojkan SD-M-KD går mönstret igen. Anslagen till folkbildning, bibliotek, modersmålsundervisning, kulturskolor, konstinköp, mångkultur och integrationsprojekt sänks kraftigt. Inga pengar ska gå till sånt man ogillar. Den inställningen blir ofta ett dråpslag mot det lokala kulturlivet.

I SD:s nationella budget sänks anslagen till folkbildning med 770 miljoner kronor om året. Anslagen till att bevara de svenska kyrkorna fördubblas i stället till 900 miljoner kronor.

Partiet vill ge mer pengar till Skansen, Livrustkammaren och andra statliga museer som vårdar det traditionella svenska kulturarvet. Museer som Etnografiska i Stockholm och Världskulturmuseet ska få kraftigt nedskurna anslag för att på sikt inte få några pengar alls.

Äktsvensk kultur ska ge äktsvenska värderingar och göra oss till goda nationalister, lyder SD:s taktik.

Stödet till konstnärer ska också dras ner rejält, med 100 miljoner kronor. SD i Sölvesborg stämplar samtidskonst som ”menskonst” och vill hellre lägga pengar på kulturarvet och döda konstnärer.

Partiet skriver på sin hemsida att ”samtidskonstnärer är vid liv och således kapabla att sörja för sin egen försörjning och sina verks främjande till skillnad från de skapelser och berättelser historien lämnat oss”.

Det är ett absurt resonemang. SD har dålig koll på under vilka villkor de flesta konstnärer verkar. Många kan inte försörja sig på sin konst, utan måste ofta ha ett annat jobb vid sidan av. Och det är bara ett fåtal som får del av det statliga konstnärsstödet.

Annons

Annons

Den konst som skapas i dag, av infödda och inflyttade svenskar, ska alltså inte gemensamt bevaras för framtiden. Redan i dag bantas anslagen för konstinköp på landets hårt trängda länsmuseer. Om SD får bestämma blir det ännu sämre med påfyllnad. Vad ska i så fall visas upp på våra museer från vår tid om 100 år?

Partiet vill backa in i framtiden och frågan är om M och KD också vill det. De har åtminstone ungefär samma syn på hur ”vänsterliberala” public service ska bantas och tuktas. Tuppkammen växer på SD när de ser att de två andra konservativa partierna följer efter.

SD:s partisekreterare Richard Jomshof har sagt att partiet måste anpassa retoriken ”eftersom Sverige ännu inte är som Ungern”. Med hjälp från Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor kan den mardrömmen så småningom bli verklig.

Peter Franke

Peter Franke är politisk redaktör på socialdemokratiska Värmlands Folkblad

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy