Annons

Annons

Annons

Sollefteå kommun privatiserar personlig assistans

Insändare
INSÄNDARE: Kommunal: Nu är det upp till bevis – hur mycket är en trygg anställning värd?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Personliga assistansen i Sollefteå kommun läggs ut på entreprenad. Det är klubbat från kommunstyrelsen. Nu är det upp till bevis att visa hur mycket en trygg anställning är värd.

Annons

Privatiseringen av personlig assistans i Sollefteå har skapat stor debatt och oro för medlemmarna i Kommunal. Politikerna har hela tiden påpekat att brukaren inte ska påverkas av besluten, men har man tänkt någonting på personalen? En tryggt anställd personal har större förutsättningar att ge sin brukare trygghet och omvårdnad.

Annons

Det är upp till bevis för beslutsfattarna att visa hur mycket en trygg anställning är värd, skriver insändarskribenten angående Sollefteå kommuns beslut att lägga ut den personliga assitensen på entreprenad. Foto: Hanna Persson och TT.

Kommunalrådet i Sollefteå kommun Johan Andersson (C) säger att ”vi kommer att ställa höga krav i upphandlingen för att säkerställa god vård, omsorg till brukarna, god arbetsmiljö och goda anställningsvillkor.”

"Kanon, det ser vi fram emot", säger Kommunal Sollefteås sektionsordförande i Sollefteå Elenore Gradin som dock är tveksam till att detta kommer följas.

Ser man på det anställningsavtal som finns idag på privata sidan kontra den kommunala sidan så har man bättre anställningstrygghet i de kommunala avtalen. Sex månaders uppsägningstid, garanti för fortsatt arbete om brukare flyttar eller avlider, 32 semesterdagar är bara några trygghetsförmåner som förmodligen kommer försvinna vid en övergång till privat entreprenad.

Beslutet är nu taget av kommunstyrelsen trots hårt motstånd från både personal och Kommunal.

Nu är det upp till bevis för beslutsfattarna att visa att även personalens trygghet är värt någonting.

Kommunal Sektion Sollefteå genom Elenore Gradin

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan