Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Lars Ströman

ledare liberal

Lars Ströman
Lars Ströman: Likheter mellan SD:s landsdagar och en östtysk partikongress

Sverigedemokraternas chefsideolog Mattias Karlsson talar för att det finns nedärvda egenskaper hos människor. Därefter säger han att landsdagarna ska ta bort just skrivningen om en "nedärvd essens".

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Partistyrelsens Mattias Karlsson talar på Sverigedemokraternas landsdagar. Tidvis liknade det en östtysk partikongress.

Bild: TT

Annons

Orsak: Den nedärvda essensen är besvärande för partiet. Alltså: bort med den, även om partiets medlemmar faktiskt tror på den och argumenterar för den.

– Vi har inte tid med kvasidebatter, vi har viktigare problem att lösa, sade Mattias Karlsson under landsdagarna i Örebro.

Börja peta i ett principprogram, så får du räkna med att det blir en omfattande debatt bland ombuden på en partikongress.

Men här hände något som bryter mot traditionerna i andra politiska partier. Börja peta i ett principprogram, så får du räkna med att det blir en omfattande debatt bland ombuden på en partikongress. Detta är känsliga frågor, som får ombud att ifrågasätta.

Annons

Men inte i Sverigedemokraterna. Det blir streck i debatten omedelbart. Några talare sätter upp sig. Men debatten låter så här:

Annons

– Jag vill börja med att yrka bifall på förslagen till förändringar i partiprogrammet.

– Partistyrelsen har identifierat punkter som var sänken för oss i valrörelsen.

– Jag yrkar bifall på förändringarna i principprogrammet. Jag är riktigt stolt över att följa det och föra ut det budskapet till Sverige.

– Jag vill börja med att yrka bifall till partistyrelsens förslag. Vi vill anpassa oss utifrån den interna kritik som finns.

Någon av talarna säger att ha har invändningar mot att partistyrelsen öppnar för större möjligheter till adoption för samkönade par, men säger ändå att han yrkar bifall.

Då var partiet ett litet parti som hade påtagliga svårigheter att hitta en en mötesplats.

Jag var med på Sverigedemokraternas landsdagar år 2007. Då var partiet ett litet parti som hade påtagliga svårigheter att hitta en en mötesplats. Jag var med på partiets landsdagar i Göteborg år 2011 – då ett nyblivet riksdagsparti som var på väg att vänja sig vid att bli en del av etablissemanget och som hade ett behov att beskriva sig själv som något annat än anti-invandring. Svaret blev socialkonservatism.

Vid mötet i Örebro har partiet tagit ytterligare steg i en ytlig normalisering. Det är kostym och slips som gäller. Presidiet som styr förhandlingarna uppträder professionellt. Här finns ett pressrum med tillgång till kaffe, frukt och bredband.

Annons

Annons

Och debatten om principprogrammet påminde mer om en kongress med det gamla östtyska kommunistpartiet ...

Men det är fortfarande Sveriges mest toppstyrda parti. Och debatten om principprogrammet påminde mer om en kongress med det gamla östtyska kommunistpartiet än ett parti i Sverige år 2019. Talarna tyckte så lika att partistyrelsens föredragande Mattias Karlsson ironiserade:

– Var ska jag börja i den förkrossande kritik som kommit mot partistyrelsens förslag?

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy