Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Nedläggningshot mot skolor i Björnaområdet

Insändare
INSÄNDARE: ”Utplåna Trehörningsjö”-kampanjen har fått oss att inse att vi vill bo kvar

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Torbjörn Berlin

Annons

Tack, Örnsköldsviks kommun. Tack, Region Västernorrland. Tack för att ni så effektivt får oss att se verkligheten i vitögat och att ni för oss närmre varandra. Oss som bor i samma samhälle och även hela BLTG-området. Visst är vi less på att ta dessa fighter, men den här gången har vi ny kraft i form av flera nyinflyttade som tillsammans med de som bott här länge inte tänker ge sig utan en kamp. Eller förresten, vi tänker inte ge oss oavsett hur kampen slutar.

Vårdcentralen är som tidigare känt hotad och nu även skolorna i Trehörningsjö och Hemling. Tydligen tänker man att cirka 70 barn ska flyttas till Björnaskolan för att få ordning på ekonomin. Ja, det säger ju sig självt vad den ekvationen kommer att landa i. Utbyggnader som kostar miljoner. Skolskjutsar runt vår vackra bygd som sträcker sig fler mil åt olika håll. Men det måste ju ändå vara värt både miljöpåverkan och den kostnad som detta skulle landa i. Det skulle höja kvalitén på undervisningen eftersom det bara finns 10 elever i Trehörningsjöskolan. Ni glömmer dock att nämna en viktig del när ni pratar om antalet elever. En del av årskurs 4-6 åker redan dagligen till Björna, för att ni tog det beslutet för några år sedan. Andra valde att placera sina barn eller till och med bosätta sig i Hemling eller Gideå på grund av ert beslut. Elevantalet hade alltså inte sett fullt så mörkt ut om inte nedmonteringen redan varit påbörjad. Det faktumet att man nu tycker att 57 elever i Hemling också är för lite är helt obegripligt.

Annons

Annons

Vi som bor i Trehörningsjö är inte förvånade. Redan när ni valde att flytta mellanstadiet till Björna så visste vi att även detta hot skulle komma på grund av ett för litet elevunderlag. Vi är inte naiva på något sätt, givetvis tycker även vi är elevunderlaget är oerhört litet. Men vår bygds problem grundar sig inte i att folk inte vill bosätta sig här, det grundar sig främst i bristen på bostäder till försäljning. Vi har nu de senaste månaderna sett att de hus som läggs ut till försäljning säljs till unga par som bosätter sig här permanent. Unga par som är nyckeln till vår skolas framtid.

Så än om ni tar beslutet att lägga ner Trehörningsjöskolan kommer vi inte att låta er vinna och flytta in till stan istället, vilket vi förstår vore enklaste möjliga lösningen för er. Om detta förslag går igenom kommer vi givetvis kolla på andra alternativ såsom att driva en friskola. För där ni ser omöjligheter och väljer att sluta bry er ser vi en nytänd potential och utvecklingsmöjlighet för hela bygden.

För vi vill bo här. Hela denna ”utplåna Trehörningsjö”-kampanjen som nu drivs har bara fått oss att inse det ännu mer.

Så tack Örnsköldsviks kommun, tack Region Västernorrland. Ni har hällt bränsle på en eld som kanske höll på att slockna och denna gång kommer vi inte att ge oss.

Med eller utan ert stöd.

Länge leve landsbygden!

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy