Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Läsartext
Beat Funktion – afrikansk hetta i Blueskällarn

Äntligen! Efter flera års tjat på ordföranden Pelle Elfving i Perdido Jazz & Blues stod de där på scenen – Beat Funktion! Dessutom premiär i Örnsköldsvik i samarbete med Föreningen Musikhuset.

Detta är en läsartext.

Beat Funktion: Fr v Jon Eriksson, Olle Thunström, Jonas Isaksson, Karl Olandersson och Anders Löfgren.

Annons

Sextetten har 12 år på nacken med basen i Uppsala. Bandet föddes efter en förfrågan av en student, som önskade jazzmusik till sin fest på Stockholms Nation.

Kapellmästaren Daniel tror sig veta, att orkestern är välkänd just i staden Uppsala med omnejd, men på grund av musikstilen mer accepterad i USA och Kanada. Flera av deras album har intagit de första platserna på amerikanska CMJ Jazzlistan och den kanadensiska Earshot-listan. 2014 företog bandet en turné i USA från Chicago till San Fransisco.

Beat Funktion består av Daniel Lantz som inspiratör, låtskrivare och kapellmästare på keyboard, Karl Olandersson på trumpet, Olle Thunström på tenorsax, Jon Eriksson på trummor, Jonas Isaksson på gitarr och Anders Löfgren på bas.

Annons

Orkestern har gett ut sex album. De flesta är konceptalbum och låtarna behandlar då genomgående ett tema. "Voodooland" bygger på afrikansk musik och det femte albumet "Olympus" på grekisk mytologi. Plattan "Green Man" innehåller dessutom sång av artister som Viktoria Tolstoy, Jasmin Kara och Claes Janson.

Annons

Beat Funktion med Olle Thunström på sax och Karl Olandersson på trumpet.

Gruppens soloprestationer är riktigt härliga! Karls ihärdiga trumpetspel gör honom högröd i ansiktet. Efteråt säger han att det funkar fint; han är van. Hans inlevelse i låten "Rundfunk" ur albumet "Mandy´s Secret" är mästerlig både med och utan trumpet.

I "Savannah Strut" ur albumet "Voodooland" kan man genom Daniels regelbundna och likartade ackompanjemang på keyboarden riktigt följa elefanternas stoltserande på savannen med ett och annat trumpetande.

Anders helt fantastiska ljudkulisser på basen kan liknas vid marskatter på friarstråt; otroligt njutbart!

Låten "Jack the Ripper" visar keyboardens exklusiva kapacitet. Publiken får lyssna till ett vackert klockspel, där musikanterna efterhand suggestivt fyller på.

Som extranummer, efter stående ovationer, bjuder Beat Funktion på ett uruppförande från sitt nya sjätte album "Roots". Observera! Albumet ska släppas först på Fasching i Stockholm den 26 november. Vi må känna oss riktigt hedrade.

Bengt Ferm

Näraskribent

Kapellmästaren i Beat Funktion Daniel Lantz på keyboarden

Beat Funktion med fr v Jon Eriksson, Jonas Isaksson och Anders Löfgren

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan