Annons

Annons

Annons

Annons

Centrala Härnösand

Insändare
INSÄNDARE: Hotellet förfular Härnösand – bygg på annan plats och mycket lägre

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Istället för klossar, hämta inspiration från Sveriges vackraste nyproduktion 2018, Brf Sparven i Norrtälje, skriver Håkan Wedin. Foto: Credentia

Annons

Jag ser till min förfäran att vackra Härnösand har bestämt sig för att gå i förfulningens fotspår. Istället för att ställa krav på ett vackert hotell på Kanaludden har kommunen godkänt det mest förfulande. Byggnaden är verkligen malplacerad där den är tänkt att stå, två 40 meter höga klossar på paradplats.

Detta främmande och märkliga utseende påvisar att kommunens fokus ligger på ekonomiska intäkter. Härnösand förfulas med ett så kallat landmärke där den äldre bebyggelsen i Östanbäcken kommer i skymundan.

Hur fungerar kommunens hantering av nyproduktioner?

Behovet av ett nytt hotell är stort med tanke på antalet ökande besökare till Höga Kusten. Problemet är att flerbostadshus, även hotell, som förs upp vanpryder våra stadsmiljöer enormt.

Annons

Stockholm skrinlade ett malplacerat Nobel Center på en plats med motsvarande höga exponering. Härnösands politiker däremot faller pladask för de kantiga anskrämliga former vägledande för framtida förtätning och förfulning av staden. Förutom en otäck byggnad har vi orosmomentet att simhallen går över i hotellentreprenörens ägo.

Annons

Kommunen och befolkningen kommer att behöva rätta sig efter ägarens prissättning på simundervisning till skolklasser och andra badtillfällen.

Så gott som all nyproduktion i Sverige är missprydande fyrkantiga lådor i glas, stål eller livlös betong. Det finns vackra alternativ, nyproduktion i orter som bevarar sin lokala arkitektoniska tradition som Sala, Nora, Strängnäs och Kungälv.

Rättvik ställer krav på området vid Siljan, falurött och timmerfasad. Falun ställde krav på att Coop skulle byggas i lokal tradition med faluröd fasad.

Vi bör se oss omkring, fundera över om det som byggs verkligen är vackert, hur många lyfter på blicken uppåt mot byggnaderna. När gjorde du det senast?

Härnösand, kallad Norrlands Aten, epitetet kommer från att tidigare generationer var stolta över sitt vackra Härnösand. Staden kunde ha varit en av Sveriges vackraste städer om det inte vore för rivningshysterin på 60- och 70-talet, då skulle varuhusen in till stan. Se dokumentären "När Domus kom till stan".

Då som idag ignoreras kritikerna av politiker som saknar förmåga till långsiktigt tänkande. Det är orimligt att föra upp ett stort klossliknande föremål bara för att en hotellentreprenör ska gå med vinst. Ett sådant ingrepp måste föregås av en bred och öppen debatt med allmänheten, när sen genomförandet kommer till stånd måste det ske på sånt sätt så att stadens egen profil framhävs.

Annons

Annons

Hotellet på Kanaludden påvisar att man inte längre bryr sig om sin vackra stad, allt handlar om girighet och kortsiktig vinstmaximering där skönhet får stryka på foten.

Kommunen kommer att göra samma misstag som andra städer redan gjort, bygga fyrkantigt och intetsägande som man sedan får ångra, glöm inte att arkitektur är permanent, vi kan inte gömma den.

Till Härnösands kommun: Bygg på annan plats och mycket lägre!

Till Härnösands befolkning: Engagera er, kämpa för er vackra stad, låt kommunen få veta om era synpunkter!

Håkan Wedin, Arkitekturupproret

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Annons

Annons

Till toppen av sidan