Annons

Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Läsartext
Hoppets Stjärna firar snart 50 år

Nästa år fyller Hoppets Stjärna 50 år. Allt började 1970 när Erik Gunnar Eriksson varpå en väckelseturné i Brasilien. Han reste dit utan språkkunskaper och fick ett döende barn i sina armar därför att det fanns en mamma som trodde att han kunde hjälpa henne och barnet.

Detta är en läsartext.

Syskonen Lennart Eriksson och Ulrika Kallin Eriksson berättade om upptakten till att Hoppets Stjärna grundades vid ett möte i Hemlings missionskyrka. Foto: Sven Lindblom

Annons

”Jag såg inget hopp i jordelivet för detta stackars barn utan bad till gud att han skulle få dö och komma till himlen och slippa sitt lidande”, har Erik Gunnar berättat i sina memoarer. Men samtidigt fick han en vision, en Guds kallelse enligt sina egna ord, om att starta ett barnhem i Brasilien. Det var upptakten till att Hoppets Stjärna grundades.

Annons

Det visade sig senare att gossebarnet överlevde och växte upp till en man som i dag har en hög befattning i ett logistikföretag och är aktiv i kyrkan. För tre år sedan besökte han Kärrsjö med sin fru. Erik Gunnar lyckades mot allra odds starta barnhemmet Estrela da Esperanca i Montes Claros och därmed var biståndsverksamheten ett faktum.

Annons

Med anledning av att det nästa år är 50-årsjubileum har Erik Gunnars son Lennart Eriksson och dotter Ulrika Kallin Eriksson besökt Montes Claros. De berättade om verksamheten vid ett offentligt möte i Hemlings missionskyrka. Barnhemmet blev så framgångsrikt att det kommit att sätta prägel på hela nationers sätt att arbete med förskolor. Star of Hope Brazil driver förskolor till 40 procent av kostnaden jämfört med de kommunala skolorna. Det har fått myndigheterna att ta emot konceptet med öppna armar. Kommunerna står nu för 90 procent av kostnaden för ett stort antal barnhem som drivs i Star of Hopes regi.

Erik Gunnar Eriksson var evangelist när han besökte Montes Claros första gången. Det har också satt ringar på vattnet i en omfattning som ingen kunnat drömma om.

– De frön som pappa sådde har resulterat i 58 församlingar med runt 10 000 medlemmar, sa Lennart Eriksson. Vi träffade pastorn som leder församlingen i Montes Claros och han är mycket glad och lycklig över att budskapet går fram och att människor kommer till tro.

Lennart Eriksson predikade vid mötet och berättade samtidigt om sin fortsatta vision för Hoppets Stjärna, som Ulrika Kallin Eriksson är chef för, och för Tältmissionen som han själv leder. Bland annat fick mötesdeltagarna veta att Kärrsjökonferenserna kommer att återupptas till sommaren efter två års vila.

Vid mötet i Hemlings missionskyrka medverkade Ulrika Kallin Eriksson med sång till ackompanjemang av Maja Lagerkvist vid pianot.

Sven Lindblom

Näraskribent

Annons

Annons

Till toppen av sidan