Annons

Annons

Annons

Annons

Susanne Sjöstedt

ledare socialdemokratisk

Susanne Sjöstedt
Susanne Sjöstedt: Och hur mycket har du mjölkat oss skattebetalare på, Gunnar?

Detta är en opinionstext.Detta är en text från Tidningen Ångermanlands ledarsida grundad på socialdemokratiska värderingar. Den var fram till december 2021 en del av allehanda.se.

Gunnar Axén, före detta moderat riksdagsledamot. Numera "styrelseproffs".

Bild: TT

Annons

Parasit. Egoistisk parasit till och med. Det tyckte den före detta moderata riksdagsledamoten Gunnar Axén var ett passande epitet för den 55-åriga undersköterska som hade fräckheten att i en Expressenintervju tycka att värnskatten gott kunnat vara kvar.

”Jag tycker de som tjänar mer kan betala mer i skatt”, sa Helén Schönbäck.

”Den egoistiska parasiten till undersköterska som uttalar sig borde skämmas”, kontrade Gunnar Axén.

Vi kan ägna spaltmeter åt den helt bisarra moderata överreaktionen, åt det obehagliga tonläget och den nedlåtande synen på någon som bär svensk välfärd på sina, sannolikt värkande, axlar. Vi kan spekulera i om detta klassförakt är något Moderaterna numer har överseende med, efter flera mandatperioders försök att vara ”Sveriges enda arbetarparti”.

Annons

Mer intressant ändå är väl vem som sa det och hur han noga uttänkt parasiterar på samhället. Gunnar Axén var moderat riksdagsledamot fram till 2014. Numer presenterar han sig som ”Senior rådgivare inom strategisk kommunikation, entreprenör, styrelseproffs, riskkapitalist” i sin twitterprofil.

Annons

Men det verkar inte ha gått så bra för Axén på den nya uppdragen det senaste halvdecenniet med tanke på att han plockar ut full riksdagspension fortfarande. En garantiinkomst en före detta riksdagsledamot har rätt till under ett antal år, men där en ny inkomst ska räknas av.

Eller ja, det är så det är tänkt i alla fall.

Inkomstgarantin skulle tillhandahålla en trygghet som inte annars fanns för förtroendevalda politiker som efter kanske fyra eller fem mandatperioder skulle ha väldigt svårt att återvända till sina gamla yrken.

Nu är den istället en mjölkko som aldrig sinar.

För vad Axén och ett stort gäng före detta riksdagsledamöter och före detta statsråd med honom gör, är att använda inkomstgarantin som ett generöst starta eget-bidrag. Ett betydligt mer omfattande ”friår” än det som speciellt den moderata ekonomiskt-politiska talespersonen Elisabeth Svantesson stod i talarstolen under budgetdebatten och hånade.

Genom att låta fakturera alla inkomster till ett företag istället och sedan avstå ifrån att plocka ut lön ur företaget – så blir det ingen avräkning från inkomstgarantin.

Förre statsministern Fredrik Reinfeldt (M) fakturerade för miljoner till det egna företaget på föreläsningar efter att han avgick 2014 – men tog trots det ut full statsrådspension på 150 000 kronor i månaden.

Annons

Förre KD-ledaren och statsrådet Göran Hägglund satte sig inte heller på sin kammare och vilade efter att han avgick 2015. Han satt i bolagsstyrelser, hade konsultuppdrag, föreläste, gjorde extrajobb åt regeringen – och fick förstås även betalt av SVT för sin medverkan i På spåret. Men det var samma sak där: praktiskt taget varje krona gick in i det egna företaget och Hägglund kunde därför fortsätta plocka ut tiotusentals kronor i månaden i riksdagspension.

– Jag håller på att ställa om från lång tid i politiken till att klara mig på egna ben, motiverade han det för Aftonbladet.

En inkomstgaranti blev till en lära gå-stol för män över 50…

Och en av dem som uppenbarligen inte lärt sig klara sig själv än kallar nu undersköterskor för ”parasiter”.

Mycket ska man höra innan öronen trillar av.

Annons

Annons

Till toppen av sidan