Annons

Annons

Annons

Annons

Murberget

Insändare
INSÄNDARE: Funktionshindrade drabbas och tillgängligheten minskar när museet avvecklar kulturarvs-IT: "Ofattbart"

Digitalisering av kulturarvet, så kallad Kulturarvs-IT, har pågått på Västernorrlands museum sedan år 2000. Nu läggs den ned, vilket får antikvarie Katarzyna Forsberg att reagera.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Kulturarvs-IT läggs ned på Västernorrlands museum. Katarzyna Forsberg (till höger) är kritisk.

Annons

Kulturarvs IT heter den digitaliseringsverksamhet vars uppgift är att tillgängliggöra kulturarvet i hela Sverige. Målet med denna verksamhet är också att människor med funktionsvariationer får ett meningsfullt arbete.

Det var ett lyckat beslut av den dåvarande Socialdemokratiska regeringen, som startade verksamheten redan på 1990–talet i Sverige.

Under dessa 19 år har de digitaliserat enorma mängder av arkivmaterial

På Länsmuseet i Härnösand har Kulturarvs IT funnits sedan år 2000. Under dessa 19 år har de digitaliserat enorma mängder av arkivmaterial, som bland annat fotografier, uppteckningar, ljudupptagningar, noter från 1700-talet, reseskildringar, arkeologiska rapporter och mycket mer.

Annons

Verksamheten leds av en arbetsledare – en antikvarie, som ser till att materialet läggs in på ett korrekt sätt i databasen (även denna person är uppsagd, red:s anm). Arbetsledare är avlönad av Riksantikvarieämbetet, det vill säga museet får drygt 450 000 kronor årligen för att finansiera denna tjänst.

Annons

(Ledningen på Västernorrlands länsmuseum har inte hämtat dessa pengar under de senaste två åren, drygt 900 000 kr. Detta enligt Riksantikvarieämbetets egen statistik över Kulturarvs IT verksamheten från hela Sverige.)

Det var också det material som människor främst efterfrågade

Denna enorma verksamhet uppskattades både av museipersonal och museets besökare. Tack vare personalens engagemang på Kulturarvs IT i alla dessa år finns idag en enorm mängd information och data i museets databas.

Så länge databasen var kopplad till museets hemsida hade medborgarna möjlighet att söka i den. Det var också det material som människor främst efterfrågade på hemsidan.

På den nya hemsidan går det i nuläget bara att se en bråkdel av materialet i databasen. Det betyder inte att materialet inte finns! Tvärtom, Kulturarvs IT har fortsatt att digitalisera mängder av material, samt hjälpt till att redigera och anpassa det till den nya databas som museet tog i bruk för några år sedan.

För mig handlar den här frågan främst om grundläggande moral och medmänsklighet

Det är med stort intresse och gedigen erfarenhet som personalen på Kulturarvs IT har arbetat med innehållet i databasen genom alla dessa år.

Annons

Museets förklaring på varför man väljer att avveckla verksamheten har jag väldigt svårt att förstå. Det känns som att många fina ord ska täcka en brist på förståelse för vad Kulturarvs IT egentligen arbetar med, och hur viktig den verksamheten är för både människor med funktionsvariationer och för hela samhället.

Annons

Hur kan det vara möjligt att ens tänka tanken att avskeda människor med speciella behov? Än mer ofattbart att verkställa något sånt!

För mig handlar den här frågan främst om grundläggande moral och medmänsklighet. Vad är det för ett samhälle som behandlar människor på det här sättet?

En arbetsplats som Länsmuseet, vars hela verksamhet bekostas av skattebetalarnas pengar, bör genomsyras av hänsyn och förtröstan om hela vårt samhälle – kulturen, historien och människor, både de som levde här innan oss, och de som lever här nu.

Katarzyna Forsberg

Tidigare arbetsledare på Kulturarvs-IT

Digitalisering av kulturarvet. Foto: DT/Arkiv

Annons

Annons

Till toppen av sidan