Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Läsartext
Populärt besöka Högland vid Hermansjön

Kulturstig Hermansjöbygden är nu en kulturhistorisk del av Kunnådalens kunskapsskog, skogsbolaget Holmens första kunskapsskog i Sverige. Hermansjöbygdens intresseförening utvecklar grundidéerna med att berätta om gårdar och folk som levt runt sjön och funnit sin näring i skogsarbete.

Detta är en läsartext.

Vid Nolstugan på östra Högland, eller Pelles stuga, står intresserade besökaren Rune Lundkvist från Bredbyn och spanar mot den nedfallna logen. Foto: Solveig Nordin Zamano

Annons

Sören Byström arbetade ideellt med dokumentation och röjning vid de gamla gårdarnas rester fram till 2013, han var uppväxt på östra Högland vid Hermansjön.

Föreningen har arrangerat tre öppet hus på östra Högland för att dra uppmärksamhet till Hermansjöbygden, som inte varit bebodd på över femtio år.

- Så mycket folk har det inte varit på Högland sedan farfar, ”Stark-Pelle” Byström, fyllde 80 år 1947, säger Göte Byström glatt överraskad. Det kom ett 50-tal besökare första gången, jag hade fullt upp med att berätta och svara på deras frågor. Det var en minnesvärd dag, en av många som jag har upplevt på östra Högland. Tydligen lyckades vi bra, för det är flera som har ringt och tackat för denna dag.

Annons

Sammanlagt har ett hundratal besökare letat sig fram till öppet hus hos Byströms på östra Högland. I kammaren har Göte Byström, som är född på gården, berättat till gamla fotografier av familjen Byström i flera generationer och gårdens utveckling. Filmen Vackerlandet av Björn Ola Lind har visats, där framlidne brodern Sören Byström berättar om folk och händelser. Marie Hellstrand har berättat om Kunnådalens kunskapsskog och besökare har erbjudits fika, som Kerstin Byström och Tuija Sundin ordnat med. Tanken är att det ska upplevas som att man gör ett hembesök hos Byströms på Högland.

Annons

Göte Byström berättar om familjen Byström på fotografierna i kammaren för Kjell-Åke Persson och Karola Fängström från Remmarbäcken. Foto: Solveig Nordin Zamano

Efter många timmars förberedelser ifjol stod gården Högland vid Hermansjön, för första gången på många år den 18 augusti, redo att ta emot besökare till Hermansjöbygdens första öppet hus. Målsättningen med arrangemanget är att informera om LONA-projektet "Hermansjöbygden natur och kultur - en förstudie", föreningen samt gårdarnas historia.

Besökare har kommit från hela Ångermanland samt Sundsvall och Stockholm, personer med mer eller mindre starka kopplingar till Hermansjöbygden. För undertecknad är detta ett drömprojekt, då jag är uppväxt på Gammelgård Hermansjö snett över sjön från Högland. Mina och Göte Byströms gemensamma förfäder var nybyggare runt sjön.

Annons

Arbetet med att göra kulturhistoria och stigar tillgängliga för ett lärande friluftsliv i Hermansjöbygden går vidare, i nära samarbete med Holmen.

Solveig Nordin Zamano

Näraskribent

Snart framme på östra Högland. Förr i tiden var det fri sikt ner mot Hermansjön och västra Gammelgård. Foto Solveig Nordin Zamano

Den gamla brunnen vittnar om gångna tider. I bakgrunden ser vi Hermansjön, där storlommen ropade flera gånger under dagen, nu som förr i tiden. Foto Solveig Nordin Zamano

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan