Annons

Annons

Annons

Annons

Murberget

Insändare
Här är konstnärernas upprop mot nedskärningarna på museet: "Vi vill inte att vårt länsmuseum ska vara ett tomt hus"

Konstnärernas uppmärksammade protestaktion mot nedskärningarna på Västernorrlands museum har satt ny fart på debatten. Här är hela uppropet, undertecknat av 32 av de medverkande konstnärerna på Y-salongen.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Annons

Vi, undertecknade konstnärer, som deltar i utställningen Y-salong 2019 är djupt oroade över den utveckling som nu sker på Västernorrlands museum. Innan tryckfärgen torkat i den nya kulturplanen för Region Västernorrland 2019-2022 väljer Västernorrlands Museum att genomföra nedskärningar av personal på avdelningar för tillfälliga och permanenta utställningar.

Bland annat drabbas verksamheten kring samtidskonst, konstdonationer och pedagogik. I klarspråk är det nio personer som nu har avskedats, bland andra museets två pedagoger och den utställningsproducent som arrangerat Y-salongen.

Flera av de avskedade har arbetat på museet i över 20 år. Vi konstnärer tycker att det är mycket beklagligt att all den kompetens som dessa personer besitter går förlorad.

Annons

I kulturplanens faktaruta om länsmuseet står "Samtidigt ska länsmuseet utgöra en aktiv och oberoende arena som tar plats i offentliga samtal, till exempel som en arena för samtidskonst". Hur ska museet kunna svara upp för sina åtaganden som beskrivs i den regionala kulturplanen, samtidigt som man gör sig av med den personal som har dessa frågor på sitt bord?

Annons

Vi oroas över att museet verkar prioritera bort samtidskonsten. Vi får inte glömma att vi alla, just nu, är med och skapar berättelsen om vår plats på jorden. Samtidskonsten vidgar tänkandet, öppnar nya dörrar, undersöker olika perspektiv och utgör ett kraftfullt verktyg för att utforska, stimulera och ifrågasätta, vilket även gagnar kulturarvet och vår syn på historien som alltid bör omprövas.

Västernorrlands museum har fantastiska utställningsrum och potential för att visa konstutställningar av hög kvalitet. Genom åren har utställningsverksamheten visat att kulturarv och samtidskonst kan mötas i intressanta projekt. Vem ska nu ansvara för att fylla dessa rum med innehåll?

Ur ett regionalt perspektiv är museets utställningsverksamhet av stor betydelse både för den publik som vill se samtidskonst och för Västernorrlands konstnärer. Den är också viktig för regionens utbildningar, såväl på universitetsnivå som för folkhögskolorna och grundskolorna. De temporära utställningarna är helt avgörande på sikt om skillnaden i utbudet av konst mellan olika landsändar inte ska bli större.

Vi vill inte att vårt länsmuseum ska vara ett tomt hus där det varken pågår viktiga konstutställningar eller levande konst- och museipedagogisk verksamhet!

Annons

Då man nu planerar ombyggnad av museets basutställningar och stänger möjligheten för de temporära utställningarna föreslår vi att museet tar plats på andra arenor i form av nya samarbeten. Vi vill att museet stärker samarbetet med de professionella regionala konstaktörerna; konstnärer, kommunala konsthallar och museer, konstföreningar samt konstpublik.

Annons

Vi uppmanar museet att öppna utställningsrummen och verksamheten för fler regionala konstprojekt, både tillfälliga nedslag och långsiktiga projekt. Men Västernorrlands museum kan bara klara detta genom att återanställa sin kompetens, den uppsagda personalen!

Björn-Ola Lind, KAI-EN, Staffan Westerlund, Mikael Arvidsson, Owe Egon Grandics, Lisbeth Malm, Kirstie Ekelund, Ingela Nilsson, Maria Eriksson, Hasan Aslan, Maria Mäki, Max Magnus Norman, Maria-Thérèse Sommar, Lisa W Carlson, Kerstin Lindström, Ann-Kristin Källström, Emil Österholm, Karin Olsén Öberg, Mats de Vahl, Birgitta Nenzén, Petronella Englund, Ann Larsson-Dahlin, Anne Hagström, Anna Norvell, Alveola Ämting, Jan K Persson, Maria Lagerborg, Cecilia Nilsson, Christer Carlstedt, Olof Ahlström, Gunnel Oldenmark, Viktoria Melinder

Annons

Annons

Till toppen av sidan