Annons

Annons

Annons

Besparingarna inom Örnsköldsviks kommun

Sörängets servicehus i Ö-vik avvecklas – omsorgsnämndens ordförande: "Jätteviktigt att tillmötesgå varje individs behov"

Sörängets servicehus i Gullänget i Örnsköldsvik avvecklas. Det blev klart när omsorgsnämnden i Örnsköldsvik höll sitt möte på onsdagseftermiddagen.

Såväl Socialdemokraterna som de tre allianspartierna – Centern, Moderaterna och Kristdemokraterna – samt Sverigedemokraterna röstade för en avveckling. Bara Vänstern röstade emot.

Text

Anna Sundberg (S), ordförande i Örnsköldsviks kommuns omsorgsnämnd.

Bild: Torbjörn Berlin

Annons

Redan vid sitt sammanträde i maj i år hade omsorgsnämnden uppe frågan om besparingar inför budgeten för år 2020.

Förvaltningen har tagit fram förslag till åtgärder som sparar totalt 31,4 miljoner kronor. Bland dem finns avvecklingen av Sörängets servicehus och omvandlingen till trygghetsboende, en förändring som ger en beräknad besparing för kommunen på 12,1 miljoner kronor.

– Jag förstår att det finns en oro hos boende, anhöriga och våra medarbetare om "vad händer nu?" Därför är det viktigt att vi ger bra information framöver till alla berörda, säger omsorgsnämndens Anna Sundberg (S) i en kommentar till beslutet.

Annons

Annons

Hon betonar att förändringen med att avveckla Sörängets servicehus och omvandla det till ett trygghetsboende inte kommer att ske från en dag till en annan.

Äldrevård.

Bild: TT

– Det här kommer att ske successivt. Och vi kommer att ha samtal med de boende, om det fungerar för dem att bo kvar i ett trygghetsboende och få hemtjänsthjälp – eller om de istället vill flytta till ett vård- och omsorgsboende. Det måste vara utifrån varje individs behov hur det blir.

Vad säger du till kritikerna som anser att Söränget fungerar bra idag och borde få vara kvar som det är?

– Jag tycker att personalen gör ett jättebra jobb, och jag förstår att de boende trivs. Men Sörängets servicehus är inte funktionellt utifrån de krav som gäller för ett vård- och omsorgsboende idag, säger Anna Sundberg.

Jag tycker att personalen gör ett jättebra jobb och jag förstår att de boende trivs.

Omsorgsnämndens beslut att avveckla Sörängets servicehus innehåller tre tillägg utöver förslaget från förvaltningen.

– Vi i nämnden vill ha en lägesrapport i november hur avvecklingsprocessen ser ut. Vi har också gett välfärdsförvaltningen i uppdrag att löpande ge information till de boende, de anhöriga och våra medarbetare om hur processen fortlöper, säger hon.

Annons

Servicehus.

Bild: Arkivbild

Annons

Det tredje tillägget är att de boende på Sörängets servicehus inte ska få besked om ett nytt servicehusboende.

– Vi vill inte att de ska tvingas flytta igen om några år. Vi har ju ett beslut i kommunen om att våra servicehus successivt ska avvecklas, och istället ersättas med trygghetsboenden. Därför kommer de boende på Söränget erbjudas hemtjänst eller ett vård- och omsorgsboende.

Är ni säkra på att Söränget servicehus kan avvecklas, utan att vårdkvaliteten riskeras?

– Som det ser ut idag har vi en bra nivå på våra vård- och omsorgsboenden. Den här processen gick bra på Sundhem och vi tror att det kommer att gå bra nu också. Hur vi klarar det beror mycket på vilka behov de boende på Söränget har.

...vi vet att det finns intresse från privata aktörer att driva trygghetsboende, bland annat från Övikshem.

Vilka intressenter finns det idag för att ta över lokalerna och driva trygghetsboende?

– Vi har inte gått ut och frågat om det ännu. Det blir en fråga för kommunstyrelsen. Och vi måste ju ta beslutet i omsorgsnämnden först, innan vi går ut med frågan. Men vi vet att det finns intresse från privata aktörer att driva trygghetsboende, bland annat från Övikshem.

Annons

När räknar ni med att avvecklingen av Söränget är genomförd?

– Utifrån tidigare erfarenheter från Sundhem, så bör det kunna bli till årsskiftet. Men den här förändringen ska ske successivt. Det är jätteviktigt att tillmötesgå de behov som varje individ har.

Vård- och omsorgsboende.

Bild: TT

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan