Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Västernorrlands län

Insändare
INSÄNDARE: Fick på nåder sätta in kontanter på banken – ser jag ut som misstänkt penningtvättare?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

När jag som arbetslös nu sålde min bil för den stora summan av 20 000 kronor och fick dessa i kontanter av köparen så blev jag genast på mitt bankkontor en misstänkt penningtvättare, skriver signaturen "Spanarn".

Bild: TT, Arkivbild

Annons

Solidaritet. Detta ord tycks bara ha en betydelse och den drabbar den lilla människan i vårt samhälle. När de med stora kapital, ärligt eller oärligt införskaffade, gör några misstag så ska den vanlige "Svensson" dela skulden för dessa i sann solidarisk anda. När den så kallade fastighetsbubblan sprack så var det tydligen "Svensson" som hade spekulerat i konst och fastigheter. För han fick vara med och rädda bankerna från att gå omkull. Sedan kom storbankernas affärer med "penningtvätt till miljardbelopp". Nu tycks vi "Svensson" vara skyldiga till dessa affärer också i sann solidarisk anda.

Annons

Jag har varit kund i samma bank och på samma bankkontor i mer än 30 år. När jag som arbetslös nu sålde min bil för den stora summan av 20 000 kronor och fick dessa i kontanter av köparen så blev jag genast på mitt bankkontor en misstänkt penningtvättare. Ja, ni läser rätt! Jag skulle inte få sätta in dessa pengar på mitt konto i banken då dessa kunde vara svarta pengar. De krävde skriftligt intyg på bilförsäljningen samt att jag dessutom skulle kunna bevisa var köparen av bilen fått dessa pengar ifrån.

Annons

Man måste i det här läget snacka om "att sila mygg och svälja kameler" för hur har eljest verklig penningtvätt till miljardbelopp kunnat ske hos våra storbanker? Nu hör det inte till vanligheten att jag sätter in kontanter på mitt konto. Efter en lång diskussion med bankpersonalen så skulle jag få sätta in dessa pengar på mitt konto men det var på ren nåder och de försäkrade mig om "att banken kommer att ha ögonen på penningflödet på mina konton" samt att man antecknade den sålda bilens registreringsnummer.

Vill ni ha beskrivningen på hur en misstänkt penningtvättare ser ut i den här bankens ögon. I detta fall så är han tydligen en 64-årig låginkomsttagare som är arbetslös med 20 000 kr i kontanter och dessutom en känd kund hos bankens kontor.

Om nu bankens personal ska sitta och titta på penningflödet på mina konton så måste det bli värre än att se älgvandringen på svensk tv. Det är mindre rörelse på mina konton än alla timmar på älgvandringen. Denna vandring är rena actionrullen i jämförelse med mitt penningflöde.

Annons

Men misstänkt brottsling blev jag tack vare "bankens regler". Jag måste erkänna, jag har en tvättäkta hundralapp i plånboken och det är ju misstänkt var den kommer ifrån? Den saknar skriftlig dokumentation.

"Spanarn"

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy