Annons

Annons

Annons

Annons

Sofia Mirjamsdotter

ledare liberal

Sofia Mirjamsdotter
Ledarredaktionen tipsar om sommarläsning för den samhällsintresserade

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Annons

I semestertider har de flesta tid att läsa mer än annars. Här kommer därför tips på några böcker som är verkligt läsvärda, både litterärt och innehållsmässigt. Och eftersom detta är en ledarsida är de självklart också viktiga inslag i samhällsdebatten, på varsina vis.

Riot Days av Maria Aljochina

Teg Publishing 2018

En av medlemmarna i ryska aktivist- och performancegruppen Pussy Riot beskriver hur hon hamnade i fängelse för att ha gjort ett regimkritiskt framträdande i en kyrka. Linda Skugge har översatt, och att läsa är att pendla mellan ilska och förtvivlan inför utvecklingen i Ryssland, och att inse betydelsen av yttrandefrihet och demokrati, och hur lätt demokratin kan slås sönder.

Annons

Annons

Modet att köra av Manal al-Sharif

Natur & Kultur 2018

En fasansfull skildring av hur det är att leva som kvinna i Saudiarabien. Författaren berättar osentimentalt om allt från den könsstympning hon utsattes för när hon var åtta år, till beslutet att sätta sig bakom ratten och köra bil trots vetskapen att det skulle sätta henne i fängelse. Det är en berättelse om mod som skänker tro på mänskligheten och att saker kan bli bättre, men att de inte blir det av sig självt.

Avlivningskliniken Tusenskönan av Martina Montelius

Atlas förlag 2019

En rafflande skriven roman, som vore den skriven i ett enda andetag vilket även påverkar hur man läser den. Full av absurditeter och galghumor men den väcker också tankar om livet och döden, om aktiv dödshjälp och om att inte längre vilja leva. Dessutom är den en utomordentlig skildring av samtidens debattklimat.

Svälten av Magnus Västerbro

Albert Bonniers förlag 2018

Annons

Förra årets Augustprisvinnare i fackboksklassen. Trots att den handlar om svälten som drabbade Sverige under andra halvan av 1800-talet är den rasande aktuell och ger svar på somliga frågor om varför och hur det kom sig att Sverige är det land det är idag. Manar till eftertanke vad gäller synen på fattiga, tillfälligt engagemang för utsatta och om migrationens orsaker.

Annons

Att hitta av Andreas Ekström

Weyler förlag 2018

En utmanande liten skrift om digitaliseringen och vad den gör med oss människor. Men mest om vad det är att vara människa. Den tvingar läsaren att tänka, att tänka om, att tänka nytt och att tänka längre. Den röda tråden – att hitta – spänner mellan så vitt skilda saker som kartor och bibliotek, teknik och konst, till författarens högst personliga livsavgörande fråga – att hitta en ny lever.

Osebol av Marit Kapla

Teg Publishing 2019

Osebol är författarens födelseby i Värmland. Affären är stängd och barndomens lekplatser igenvuxna. Kapla intervjuar de få personer som bor kvar och ger en röst åt dem. Det är stor poesi och fantastiska historier, det är vackert, vardagligt, vemodigt och det är helt unikt.

Annons

Ordningsvakter av Kolbjörn Guwallius

Verbal förlag 2017

Möjligen mer aktuell nu än när den kom för två år sedan. Kolbjörn Guwallius wallraffar genom att gå en ordningsvaktsutbildning och ger därefter en skrämmande bild av hur ordningsvakter i allt större utsträckning kommit att ersätta poliser. Det är en beskrivning av ett farligt yrke, en bristfällig utbildning och om ett systemfel och dess konsekvenser för samhället.

Annons

"Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå" av Jack Werner

Albert Bonniers förlag 2018

Boktiteln är ett faktiskt citat hämtat från Facebook, och ja, boken handlar om internet. Om myter och fejkade berättelser och om vikten av källkritik. Men författaren skriver inte läsaren på näsan, han delar med sig av egna misstag och hjälper oss att förstå mekanismerna som gör att vi tror på det vill tro på. Samtidigt ger han oss en odyssé över internets historia, berättad av någon som levt och andats internet i i stort sett hela sitt liv.

Annons

Annons

Till toppen av sidan