Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
INSÄNDARE: Vi är emot gårdsförsäljning av alkohol – för att det räddar liv

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Införs gårdsförsäljning införs också denna särbehandling, ett undantag från alkoholmonopolet och en diskriminering av utländska producenter, skriver debattförfattarna.

Annons

I dagarna har IOGT-NTO haft kongress och förbundsmöte i Örnsköldsvik. Nykterhetsrörelsen gör det i en intressant tid.

Å ena sidan har vi statistik som visar på lägre alkoholkonsumtion bland unga i dag än tidigare, större medvetenhet om alkoholkonsumtionens konsekvenser och ett stort stöd för Systembolagets monopol.

Å andra sidan har vi en högermajoritet i svensk riksdag som förespråkar gårdsförsäljning i Sverige. Dessa partier utgörs av C, L, KD, M, SD och de hävdar att gårdsförsäljning inte hotar folkhälsan eller alkoholmonopolet eftersom de lokala alternativen kommer att bli dyrare.

Annons

Annons

Detta visar dock på allt annat än kunskap i frågan.

Sverige får behålla alkoholmonopolet för EU så länge det inte innebär en positiv särbehandling av svenska tillverkare på bekostnad av andra europeiska dryckesföretag. Införs gårdsförsäljning införs också denna särbehandling, ett undantag från alkoholmonopolet och en diskriminering av utländska producenter.

Vi som debattörer är inte emot gårdsförsäljning av moralism. Vi är det för att vi vill värna en politik som vi vet räddar liv. Och det är värt allt i denna värld.

Johanna Eriksson, ordförande SSU Västernorrland

Axel Melbin, ordförande SSU Örnsköldsvik

Börje Tjärnström, ordförande IOGT-NTO Västernorrland

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Annons

Annons

Till toppen av sidan