Annons

Annons

Annons

Fotboll

Insändare
INSÄNDARE: Fotbollsdomarna ansvarar inte för utbildning i uppförande – men anmäler rasism till förbundet

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Med anledning av insändaren ”Oacceptabelt att kalla fotbollsspelare för apor – domarna måste stoppa rasistiska påhopp", skriven av signaturen "Arg svensk, fotbollsfru och fotbollsmamma".

Jag vill börja med att säga att Ångermanlands Fotbollförbunds domarkommitté, likt Svenska Fotbollförbundet, Uefa och Fifa tar starkt avstånd från alla former av rasism, etniskt eller sexuellt kränkande uttryck oavsett det sker verbalt eller med gester.

På fotbollsplanerna kan inte domarna åläggas utbildningsansvar för hur man uppträder mot varandra. Föreningarna med spelare, ledare, styrelse och inte minst vår publik inom den lokala fotbollen måste vara med och ta ansvar, skriver Matthias Modig.

Bild: TT, Arkivbild

Annons

Annons

I insändaren står att det är domarna som har ansvaret för att sådant inte sker på planen.

Domarnas ansvar är att rapportera alla former av rasism, etniskt eller sexuellt kränkande uttryck från spelare eller ledare som sker från att domarna anländer till arenan till dess att domarna lämnat arenan. Det som krävs är dock att någon i domarteamet verkligen uppfattar vad som händer eller sägs.

Rapporten/anmälan skickas sedan till Ångermanlands Fotbollförbunds disciplinutskott som sedan fattar beslut och fastställer vilken bestraffning som är tillämplig. Jag hoppas verkligen, och tror, att samtliga våra domare rapporterar alla former av dessa kränkningar enligt de gällande rutiner som finns.

Insändarskribenten är inne på att detta är en del av ett större problem och där är jag den första att hålla med. Detta handlar om hur vi lär oss bemöta våra medmänniskor med respekt oavsett hudfärg, sexuell läggning eller dysfunktionalitet.

På fotbollsplanerna kan inte domarna åläggas utbildningsansvar för hur man uppträder mot varandra. Föreningarna med spelare, ledare, styrelse och inte minst vår publik inom den lokala fotbollen måste också vara med och ta ansvar.

Detta är ett betydligt större problem än den del som du belyser. Vi får samtal från domare som gråter när de dömt sina första ungdomsmatcher för att spelare och ledare skäller på dem, spelare tillåts att kommentera domarens insats utan att ledarna tar något ansvar för sina spelare, än värre när våra vuxna ledare väljer att uttrycka sitt missnöje över domaren som kanske gör sitt första framträdande på en fotbollsplan.

Annons

Annons

Tyvärr sker detta även i våra högsta serier i Ångermanlands Fotbollförbund där det blir allt vanligare att spelare och ledare gör det legitimt att ta ut sin frustration på domarna, de har ju ändå valt att bli domare, då får man stå ut med lite skit. Är det så vi ska hantera våra relationer inom fotbollsfamiljen?

Jag är övertygad om att alla i fotbollsfamiljen; domare, spelare, ledare, publik, styrelser behöver jobba tillsammans för att komma till rätta med dessa frågor.

Våga ha civilkurage och ta avstånd från detta oacceptabla beteende och våga anmäl dessa kränkningar.

Alla kan anmäla om man hör eller ser detta. Det sker till: aff@vnidrott.rf.se

Alla är olika – Olika är bra!

Med vänlig hälsning

Matthias Modig, tf ordförande domarkommittén, domarcoach

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan