Annons

Annons

Annons

Besparingarna inom Örnsköldsviks kommun

Herta, 93, tvingas flytta om serviceboendet läggs ner – dottern Lena: ”Plötsligt har Söränget blivit värdelöst”

Politikerna vill lägga ned Söränget serviceboende.

För 93-åriga Herta Sjölander innebär det en andra flytt på fyra år.

Första gången var när Sundhem såldes.

– Vem skyddar egentligen vår äldre? Det är bedrövligt att kommunen inte har en genomtänkt plan, säger Lena Sjölander-Gren.

Text

Lena Sjölander-Gren har sin mamma, Herta Sjölander på Sörängets serviceboende. Inom loppet av fyra år tvingas 93-åriga Herta flytta för andra gången då boendet säljs ut av kommunen.

Bild: Privat, Linn Grundberg

Annons

Socialdemokraterna och Alliansen i kommunfullmäktige är överens om en nedläggning av Söränget serviceboende. De vill att boendet ska säljas ut och bli ett trygghetsboende. Ett förslag som omsorgsnämnden har sagt ja till och som behandlas under dagens kommunfullmäktige i och med budgeten.

För de boende på Söränget och deras anhöriga har förslaget inneburit en hel del frågetecken. Lena Sjölander-Gren har sin mamma, Herta Sjölander, på Söränget.

– De vill sälja ut något som fungerar fantastiskt bra. Vi är helnöjda med Söränget med allt från mammas lägenhet till aktiviteterna och inte minst den trygga personalen, säger Lena Sjölander-Gren.

Det är inte första gången som Herta är med om en nedläggning av ett serviceboende. För fyra år sedan tvingades hon flytta från Sundhem då det omvandlades till ett trygghetsboende. Och nu är det alltså dags igen.

Annons

Annons

– Den flytten kunde jag ändå förstå. Sundhems miljö var inte anpassat efter de boendes vårdbehov. En flytt kändes rimligt, något som det inte gör i detta fall.

Politikerna vill omvandla Söränget serviceboende till ett trygghetsboende, något som skulle spara kommunen 12,1 miljoner kronor.

Bild: Linn Grundberg

När Herta skulle flytta från Sundhem var Lena Sjölander-Gren noga med att kolla om något annat serviceboende var aktuellt för omvandling. Hon ville nämligen inte att hennes mamma skulle hamna i exakt den situation som hon nu är i.

De svar som hon fick var att det fanns ingen plan för en omvandling av Söränget.

– Söränget lät helt enkelt bra och tryggt och ett boende man inte tänkte röra. Så hette det då i alla fall.

Anna Sundberg (S), ordförande i kommunens omsorgsnämnd sa i en artikel i går att Söränget inte längre är funktionellt med dagens mått mätt. Enligt politikerna har Söränget spelat ut sin roll som serviceboende, något som Lena Sjölander-Gren inte håller med om.

– Jag förstår ingenting. Helt plötsligt har Söränget blivit värdelöst och det stämmer inte med vad vi som anhöriga ser eller vad de boende och personalen säger. Det är aldrig någon som har klagat. Jag tror att politikerna helt enkelt vill åt pengarna.

Annons

Lena Sjölander-Gren har sin mamma, Herta Sjölander på Sörängets serviceboende. Inom loppet av fyra år tvingas 93-åriga Herta flytta för andra gången då boendet säljs ut av kommunen.

Bild: Privat

Annons

Att omvandla Söränget från ett serviceboende till ett trygghetsboende är en förändring som beräknas spara kommunen 12,1 miljoner kronor.

– Jag tror att de vill sälja det boende som ger mest pengar. Söränget behöver knappt renoveras. De som tar över kan köra igång direkt. Så ser det inte ut om du tar över något av de andra serviceboendena.

Herta Sjölander är en pigg 93-åring men ett amputerat med gör att hon är i behov av vård dygnet runt. En flytt från Söränget kommer att påverka både hennes och dottern Lenas liv i högst grad.

Politikerna vill omvandla Söränget serviceboende till ett trygghetsboende, något som skulle spara kommunen 12,1 miljoner kronor.

Bild: Linn Grundberg

De boende få möjlighet att bo kvar på Söränget även när det blir ett trygghetsboende men i och med vårdbehovet är det inte aktuellt för Herta.

– De säger att hon kan ha hemtjänst. Men hur ska det fungera? Om hon är kissnödig klockan tre och hemtjänsten kommer klockan fem. Ska hon hålla sig fram tills dess?

Lena Sjölander-Gren är kritisk till hur politikerna väljer att fördela kommunens gemensamma ekonomi. Hon ser gärna att de sparar in på något annat än de äldre.

– Är det verkligen rimligt med en ny bassäng för 90 miljoner? Det känns som att kommunen inte har någon plan, det är som från hand till mun.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan