Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Läsartext
PRO:s hemliga kulturresa gick norrut

PRO kulturs årliga vårresa hade kurs norrut. En fullsatt buss rattad av Ryno Ulander, med trevliga och glada resenärer anlände vid tiotiden till Bildmuseet i Umeå.

Detta är en läsartext.

Nina Moberg, ordförande i PRO Kultur Örnsköldsvik, bjuder på godis i bussen som ska ta oss ut på den hemliga resan. Foto: Kenth Wiklund

Annons

Under resan var deltagarna bland annat sysselsatta med att lösa kniviga quizfrågor. Prisutdelning på hemvägen. Vinnare av frågesporten blev Eire Lagerqvist som förärades med ett trevligt pris. Han har nu möjlighet att besöka en fotvårdare som kommer att ta hand om hans fötter.

Efter förmiddagsfikat var det dags att bese Carl Johan de Geers färgsprakande utställning "den stora missuppfattningen". Även Eva Lindströms trevliga utställning av Årets bilderbok hann vi med. Ett snabbt besök på kulturhuset Väven och Kvinnohistoriska Museet, som visade Petra Hultmans "Arbete hemma", Husmodersidealets framväxt efter andra världskriget hann vi också med.

Annons

Annons

Bildmuseet i Umeå bjöd på en intressant utställning om Carl Johan de Geer. Populärast var hans film om farmor som var inbiten nazist som visades under utställningen. Sittplatserna räckte inte till, de flesta fick se den stående. Foto: Kenth Wiklund

Nu var det dags för att åka söderut och till lunchstället för dagen. Ägaren Roma Vilma hälsade oss välkommen och informerade om gården "Åbrånets limousine". Vi fick avnjuta en vällagad och mycket god lunch och smaka på köttet från den franska korasen Limousine. Lunchen avslutades med kaffe och en superb bakelse bakad av Mona Prestese ny i Formstråket.

Vi fick även information om Formstråket vilket är ett antal företagare som på temat kafé-hantverk-design anordnar och samordnar sina öppettider längs den 35 kilometer långa sträckan Öre-Hörnsjö i Nordmalings kommun. Det blev besök på fyra av företagen.

Ägaren Roma Vilma hälsade PRO Kulturs medlemmar välkomna till Åbrånets Limousine, en gårdsbutik som föder upp den franska korasen Limousine för dess fina kött. Alla lät sig väl smaka av det intressanta buffébordet. Foto: Kenth Wiklund

Mätta och belåtna så påbörjades färden hemåt och på vägen besökte vi "Den gamla butiken", en gammal lanthandel, och "Pjöller Design" där Ingela Berggren presenterade Välgjord Luffarslöjd och många intressanta designskapelser. Sista stopp var Gårdsbageriet i Öre där Sara Werner bjöd oss på gott fika i den trevliga bagarstugan.

Annons

Trots att vädrets makter inte visat sin bästa sida var det en nöjd och belåten grupp som kunde konstatera att dagen varit bra.

Kenth Wiklund

Näraskribent

Lycklig Quiz-vinnare blev Eire Lagerqvist. Eire fick den högsta poängen av alla i bussen. Foto: Kenth Wiklund

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan