Annons

Annons

Annons

Ishockey

Förslaget från förbundet – ett ultimatum till svensk hockey: "Annars fortsätter vi som i dag"

Efter en lång serieutredning har Svenska ishockeyförbundet valt att ge sina förbund ett alternativ – direktuppflyttning med ett lag, eller låta det fortsätta som i dag.
Därmed stängs dörren för att fler än ett lag per år kan avancera mellan serierna de kommande åren.
– Om medlemmarna röstar nej så fortsätter vi som det är i dag, säger Anders Larsson till Hockeypuls.

Text

Anders Larsson, ordförande för Svenska ishockeyförbundet. Foto: Bildbyrån

Annons

Ett nytt seriesystem kommer allt närmare för de högsta serierna i svensk hockey. Svenska ishockeyförbundet (SIF) presenterade på onsdagen det förslag som man kommer låta medlemmarna – det vill säga SHL-klubbarna och distriktsförbunden – rösta om på förbundsmötet den 15 juni.

Efter att ha tagit in remissvar har SIF:s styrelse kommit fram till att man vill gå på utredaren Ola Lundbergs linje och föreslår därför direkt upp- och nedflyttning för ett lag mellan SHL och hockeyallsvenskan, och mella hockeyallsvenskan och hockeyettan.

– Vi ser att det finns ett väldigt stort stöd för det. Det finns en del åsikter om att det borde vara två lag som har chansen att gå upp varje år, men det här är det förslag vi valt att lägga fram, säger Anders Larsson.

Annons

Annons

Remissvaren har inte varit offentliga, vilket kritiserats. Men Anders Larsson försvarar det.

– Att göra en förändring av seriesystemet var ett initiativ som togs av SIF från början, och då bestämdes hur processen skulle se ut. Vi tycker att det är viktigt att man ska kunna höra av sig till oss med synpunkter utan att ens åsikter ska publiceras. Annars kanske man inte vågar skriva vad man tycker. Och vill man redovisa sina synpunkter offentligt så får var och en göra det, som till exempel SHL och hockeyallsvenskan har gjort, säger Anders Larsson.

Men det blir alltså bara ett förslag som medlemmarna får rösta om på förbundsmötet. Många hade kanske velat se en omröstning om ifall ett eller två lag ska kunna flyttas upp varje år, men så blir det inte.

– Vårt förslag är en sammanvävd bedömning av vad våra medlemmar vill, säger Anders Larsson.

Beslutet som fattas på förbundsmötet kommer att gälla i fem säsonger, från och med 2020–21. Om SIF:s förslag röstas ned, så kommer ingenting att förändras under de fem åren.

– Om det blir nej från medlemmarna på förbundsmötet så fortsätter vi så som det är i dag, säger Anders Larsson.

I förslaget från SIF ingår alltså bara hur många lag som ska kunna flyttas upp och ner – men inte några detaljer om hur kvalsystemet ska vara utformat. Detta hade utredaren Ola Lundberg också ett förslag på, men där vill SIF i stället låta ligorna få vara med och påverka.

– Det har det funnits mycket synpunkter på i våra remissvar, och därför tycker vi att ligorna ska få avgöra hur kvalmekanismen ska fungera i respektive liga. Ligorna kommer ha ett år på sig att komma fram med ett förslag på hur kvalet ska fungera. Det kommer beslutas av SIF, men i väldigt nära dialog med respektive liga, säger Anders Larsson.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan