Annons

Annons

Annons

Annons

ledare liberal

Ledare: Strandhäll har inga belägg och departementets mörkläggningsförsök stinker

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Statstrådet Annika Strandhälls hantering av affären Begler imponerar inte. Foto: Stina Stjernkvist

Annons

Dåvarande socialminister Annika Strandhäll (S), nu socialförsäkringsminister, kallade till presskonferens en fredag – för övrigt samma eftermiddag som statsministern skulle frågas ut i konstitutionsutskottet om Transportstyrelseskandalen, i april 2018.

Där meddelades att Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler “omplacerats”. Skälen var otydliga.

Annons

Strandhäll själv påpekade att Begler lyckats med sitt uppdrag, att få ner sjuktalen. Men myndigheten “gick in i en ny fas” och skulle “ta nästa steg”.

Annons

LÄS MER: Statsministern stod och blåljög om Begler

Den sparkade generaldirektören själv skrädde inte orden när hon någon månad senare lät sig intervjuas (DN 180520). Det blåste upp till valrörelse, och regeringen var rädd att förknippas med hårda tag mot sjukskrivna.

Begler hade gjort det jobb som regeringen bett om, kanske till och med för bra. Lördagen efter att hon sparkats skulle Begler ha varit med i Ekots lördagsintervju. Den ställdes bekvämt nog in.

Strandhäll framhärdade dock i att Begler blivit varnad “i samtal som pågått under hela 2017” för att departementet inte var tillfreds med myndighetens arbete. Det tycks inte ha stämt.

DN:s Hanne Kjöller granskade mötesanteckningar och protokoll från möten mellan myndigheten och departementet – där ministern knappt närvarat – och fann inga spår av något missnöje (180523).

Detta har nu lett till fortsättningen i affären. När departementet fick veta att protokollen lämnats ut varnade de myndigheten för “allvarliga konsekvenser” (DN 190415).

En myndighet varnas alltså av regeringskansliet för att lämna ut offentliga handlingar. Annika Strandhäll slår dock ifrån sig.

Annons

Annons

Hon säger sig inte ha någon kännedom om sådana påtryckningar. Och säger i nästa andetag att hon vill vara tydlig med att det inte förekommit.

Den logiken är svår att få ihop. Om hon inte vet, hur kan hon då veta?

Allt talar för att regeringen gjort styrningen av en myndighet till ett politiskt slagträ inför valrörelsen, och sedan försökt mörka detta.

Strandhäll måste ge riktiga svar.

Joakim Broman

Annons

Annons

Till toppen av sidan