Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Läsartext
Maria Vigström fick årets miljöpris i Örnsköldsvik

När Naturskyddsföreningen i Örnsköldsvik hade sitt årsmöte den 13 mars tilldelades entreprenören Maria Vigström med företaget Kristinekulle Gård 2019 års miljöpris.

Detta är en läsartext.

Naturskyddsföreningens ordförande Helen Forsgren överlämnar föreningens miljöpris 2019 till Kristinekulle Gård och dess ägare Maria Vigström.

Annons

Vid mötet deltog Maria och kunde på plats ta emot sitt diplom. Därefter berättade Maria på ett mycket inspirerande sätt om sitt företag och dess verksamhet. Det är en webbutik med ett helt nytt tänk för klädinköp till barn. Verksamheten är uppmärksammad och uppskattad, och har redan certifierats med Naturskyddsföreningens Bra miljöval.

Prismotiveringen löd:

Maria placerar sig genom sitt företag Kristinekulle gård genom återanvändning (av tyg) och återvinning (av textilfiber) i den så kallade avfallstrappan. Vi ser att hon genom sin satsning på prematur- och barnkläder hittat en nisch bland familjer som satsar på en hållbar livsstil. Naturskyddsföreningen i Örnsköldsvik tror att hon genom en lång karriär inom modevärlden skaffat sig nödvändig kunskap för att driva företaget på ett hållbart sätt och att den dessutom gör att hon kan påverka omgivningen att leva hållbart.

Annons

Annons

Efter ett gott och trevligt fika med ekologiskt tilltugg belyste agronom Staffan Landström det allvarsamma läget för våra insekter som enligt aktuell forskning snabbt minskar i hela världen. Han visade ett bildspel och berättade kunnigt och inspirerande om hur vi ska handla för att hjälpa humlor, bin och fjärilar i vårt närområde.

Miljöprisvinnaren för 2019, Maria Vigström, presenterade sig själv och sin verksamhet. Berättade engagerat om hur hon försöker verka för ett mer hållbart konsumenttänk som ett alternativ till den vanliga kommersiella konsumtionen

Humlebo gör man genom att skapa lämpliga hålrum i marken, till exempel med nergrävda blomkrukor. Traditionella bihotell lockar endast vilda bin. Vad kan man därutöver själv göra för att underlätta för fjärilar, humlor och bin och andra pollinerande insekter och skapa förutsättningar för goda skördar av frukt och bär?

Jo, ett bra sätt är att skapa en blomsteräng – enklast genom att avsätta en del av gräsmattan. Åhörarna fick en bra beskrivning av denna process. Första steget är att undvika gödsling och kalkning och att hävda ängen med höstslåtter. Gärna vända översta jordlagret och tillföra sand. Allt för att minska näringsvärdet och gynna de vilda blommorna.

I Örnsköldsviks kommun planeras redan för sådana åtgärder - att omvandla vissa kortklippta gräsytor och parkytor till mer ängsliknande mark. Det är ett arbete som vi i Naturskyddsföreningen stöttar. Även privata markägare uppmuntras nu att göra detsamma.

Dan Norlin

Näraskribent

Naturskyddsföreningens ordförande Helen Forsgren överlämnar föreningens miljöpris 2019 till Kristinekulle Gård och dess ägare Maria Vigström.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan