Annons

Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Läsartext
Hoppet Stjärna satsar även på lokal hjälpverksamhet

Från och med hösten 2019 kommer Hoppets Stjärna att även ta med de sämst ställda inom Örnsköldsviks kommuns i sin humanitära verksamhet. Det kommer att ske genom ett särskilt insamlingskonto där 30 procent ska fördelas inom kommunen.

Detta är en läsartext.

Lennart Eriksson och Hans Hägglund tackades med blommor och Godtemplardricka av IOGT-NTO-föreningen Örnskölds ordförande Vanja Lindstedt inför ett mycket välbesökt Café Nyfiket. Foto: Sven Lindblom

Annons

Den stora nyheten kom Lennart Eriksson och Hans Hägglund, Hoppets Stjärna, med när de informerade om organisationens på Café Nyfiket som IOGT-NTO och NBV driver.

– Vi har redan förankrat idén hos Rotary och Lions med flera som arbetar med egen hjälpverksamhet, berättade Hans Hägglund. Vi vänder oss till allmänheten och söker samarbete med alla organisationer som tycker att det är en bra idé.

Annons

Hoppets Stjärnas har ett 90-tal projekt i 14 länder i fem världsdelar påverkas inte av den lokala satsningen. Hoppets Stjärna arbetar över hela landet och med insamlingsverksamhet även i bland annat USA. Lennart Eriksson berättade om hur hans pappa Erik Gunnar utan språkkunskaper och utan en organisation bakom sig bestämde sig för att starta ett barnhem i Brasilien. Han väckte idén efter att ha fått en sjuk, utmärglad och halvt döende pojke i sina armar vid ett besök i landet. Senare visade det sig att denna pojke blev den förste som skrevs in det barnhem som Erik Gunnar med stöd av goda krafter i Sverige lyckades starta med Ulla-Britt Sundin som utsänd föreståndare. Pojken överlevde mot alla odds och var för ett par år sedan på besök på Kärrsjökonferensen.

Annons

Lennart Eriksson berättade sedan om Hoppets Stjärnas fantastiska arbete bland romer i Rumänien. Där har organisationen med krav om nykterhet bland mottagarna förvandlat ett helt samhälle till en förebild för hela landet.

- I stället för att supa har karlarna börjat ta hand om sina familjer och det har lett till underverk, sa Lennart Eriksson. Barnen har skor och kläder och kan gå i skolan och kriminaliteten är bortblåst. Många har också kommit till kristen tro.

Men den stora nyheten var att Hoppets Stjärna nu förbereder en satsning även inom Örnsköldsviks kommun.

- Vi har genom egna iakttagelser och kontakter med humanistiska nämnden och Svenska kyrkans diakoni med flera fått insikt om att det finns behov av hjälp även här hemma, sa Hans Hägglund. Det är därför vi kommer att starta detta speciella insamlingskonto med lokal anknytning. De medel vi får in kommer att fördelas av humanistiska nämnden med flera som har bättre insikt om de behov som finns än den kunskap vi har inom Hoppets Stjärna.

Sven Lindblom

Näraskribent

Annons

Annons

Till toppen av sidan