Annons

Annons

Annons

Stormen Mats

Vindarna slår hårdast i norr – meteorologen:”Det har redan börjat blåsa ordentligt i fjällen”

I de norra delarna av Jämtland och Västernorrland kommer det blåsa rejält senare i dag.

– Det har redan börjat blåsa till ordentlig i fjällen, det är värst under eftermiddagen och natten och främst på kalfjällen där det blir 25 meter per sekund, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Foreca.

Text

Bilden är en genrebild.

Bild: Arkivbild

Annons

En klass 2 varning för stormbyar har utfärdats i Västernorrland och Jämtlands län utom fjällen och storm i Jämtlandsfjällen.

– Det börjar tillta i Västernorrland under eftermiddagen och det är under kvällen och natten som det ser ut att bli som värst och det kan förekomma stormbyar. Det är den norra halvan av länet som drabbas hårdast men det är svårt att säga exakt var, säger Mikael Sjöstrand.

Annons

Även i Jämtlands län är det de norra kommunerna som drabbas hårdast.

Annons

– Åre och Storlien som vanligtvis är utsatt vid västlig vind är så även i det här fallet och i övriga fjälltrakter och på kalfjället har det börjat blåsa redan här under förmiddagen, säger Mikael Sjöstrand och fortsätter:

– Men det är framförallt lite längre norrut än Storlien och Åre där det blir en del stormbyar och regn och det kan även förekomma enstaka snöbyar.

Läs även: Följ vår rapportering om väderläget här – SMHI varnar för storm och stormbyar

Det väntas hårda vindar vid länsgränsen mellan Jämtland och Västernorrland men ett par mil sönder om Östersund är det lugnare.

– Östersund ligger i området där det kommer blåsa en del. Härjedalen och ned mot Dalarna och Gästrikland klarar sig ganska bra med måttlig till frisk vind, säger Mikael Sjöstrand.

I Västernorrland ser vinden ut att avta tidigt måndag morgon men i Jämtland och framförallt i fjällen kan den håll i sig fram till måndag förmiddag.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan