Annons

Annons

Annons

Insändare
Regeringens ansvar att informera om strålning – en utbyggnad av 5G-nätet måste stoppas

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Med anledning av Kristina Nilssons (S) krönika "Omtvistat mobilförbud i skolan", publicerad 11/2.

Nu talas det mycket om vad skärmtid gör med oss, men inget om hälsoriskerna med strålningen från den trådlösa tekniken.

Foto: Daniel Gustafsson/Arkiv

Undertecknad vill påpeka att januariöverenskommelsens beslut att förbjuda mobiler i skolan har missat något väsentligt. Förbudet gäller bara i klassrummet och inte ens alltid.

Annons

Förbudet måste gälla hela skoldagen och all trådlös teknik. Gör det inte det, kommer studieresultaten inte att bli bättre, bara sämre, speciellt om 5G-nätet byggs ut, vilket regeringen planerar att göra.

Annons

Det finns inga seriösa vetenskapliga rapporter som visar att den trådlösa tekniken är riskfri, bara avsiktlig fuskforskning (icke-vetenskap), betald av industrin för att vilseleda och ge den stora inkomster.

Statskassan får inkomster via telekomindustrin. Därför mörkar regeringens myndigheter riskerna, men det kommer att kosta mycket i framtiden, på grund av starkt ökad sjuklighet.

Barnen drabbas värst. Elöverkänsliga barn kan inte gå i en strålande skola. Det finns massor av vetenskapliga rapporter som visar risker redan vid mycket lägre strålning än den vi utsätts för hela tiden numera. Och det har varit känt i decennier. Sömn-, koncentrations- och inlärningssvårigheter hör till riskerna. Minnes- och tankeförmåga minskar.

Strålningen är bevisligen cancerframkallande, till exempel hjärn- och sköldkörteltumörer, prostatacancer, med mera. Elöverkänslighet, adhd och alzheimers likaså. Barns hjärnor och andra organ är under utveckling. Den störs av den trådlösa tekniken. De skadorna går inte att rätta till.

Det är regeringens ansvar att informera folket och vidta åtgärder för att minska strålningen, så som FN och EU krävt, men regeringen gör tvärtom. Vad gör ni i riksdagen åt det?

Stoppa utbyggnaden av 5G-nätet. Det strålar ännu mer och läggs till den redan skyhöga bestrålningen av oss alla. Dessutom strider utbyggnaden mot regeringsformen första kapitlet, andra paragrafen, som är en grundlag och mot miljöbalkens andra kapitel, tionde paragrafen.

Annons

Regeringen skall verka för goda förutsättningar för hälsa samt främja en hållbar utveckling som leder till god miljö för nuvarande och kommande generationer. 5G kan inte vara förenlig med regeringsformens krav och intentioner.

Källor: Strålskyddsstiftelsen och Vågbrytaren

Märta Tollet Sjölund

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan