Annons

Annons

Annons

krönikaIshockey

Sandberg: Sökes: Semifinalmotstånd mot två imponerande lag

Krönika.

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Foto: Jesper Zerman/BILDBYRÅN och Dennis Ylikangas/BILDBYRÅN

Annons

Två kvartsfinaler är över. Två lever i högsta välmående. Årets SM-slutspel har verkligen levererat så här långt. Många riktigt bra matcher. Det märks att allvaret har inletts. Jag har tagit farväl av två lag och ser fram mot att få veta vilka fyra lag som ska mötas i dom kommande semifinalerna.

Luleå p-u-l-v-e-r-i-s-e-r-a-d-e, tillintetgjorde och gjorde processen kort mot AIK. Norrbottningarna var så överlägsna att det inte räckte med att göra 19 mål framåt. Man såg dessutom till att man inte ens tillät AIK att göra ett enda mål. Jag är imponerad över lagets offensiva kvaliteter, men jag är tagen av deras defensiv. Att vara så överlägsen och ändå behålla koncentrationen i försvarsarbetet berättar något om det fokus Luleå just nu besitter. Luleå var inte överlägsna, man var mästerliga.

Annons

Annons

AIK kom aldrig upp i den nivå som det fanns anledning att tro inför kvartsfinalerna. Luleå var helt enkelt för bra. Det blev ett tidigt säsongsavslut för ett Gnaget som inte levde upp till säsongens förväntningar. Inte ens när Minatsu Murase kom tillbaka till laget kunde man störa Luleå. Jag vill ändå påstå att om Jared Cipparone fortsätter på den väg man valt i AIK kommer klubben att nästa säsong ta sitt nästa steg mot toppen. Problemet är att det är nästa säsong, i alla fall om man är AIK:are.

Modo vann också i raka matcher. Inte mot AIK men mot Brynäs. Även om det blev 3-0 i matcher så var matcherna jämnare än dom mellan Luleå och AIK. Modos bredd och effektivitet var imponerande. Laget tillvaratog sina målchanser på ett nästintill kliniskt sätt. Modo var klassen bättre än Brynäs och kommer att bli ett besvärligt motstånd för vilket motstånd som helst i semifinalen.

Brynäs avslutade sin säsong mot just Modo. Om Modo var effektiva så var Brynäs generösa mot sina motståndare. Enkla misstag, missade målchanser och för få spelare är ingen bra ekvation för att vinna matcher mot lag som gör få misstag, sätter sina målchanser och har så många spelare att det nästan krävs utbyggnad av avbytarbåsen när dom spelar. Brynäs har haft en motig säsong. Det tog slut mot Modo, men i likhet med AIK är Brynäs en klubb som bygger för framtiden.

Djurgården skaffade sig en mycket bra utgångsläge i kvartsfinalen när man vann den första matchen på bortaplan. Segern var mycket imponerande. Några dagar senare hade dock Linköping inte bara vunnit en utan två matcher och nu krävs det att Djurgården vinner två matcher i rad mot Linköping på bortaplan. Två. Inte en. Två. Är det något lag som kan göra det så är det Djurgården, men ska man lyckas blir det ett kraftprov och en bedrift.

Annons

Annons

Linköpings katastrofala insats mot Djurgården i den första matchen verkade vara precis vad LHC behövde. Laget samlade ihop sig, åkte till Stockholm och uppträdde plötsligt som det tänkta topplag man är tänkt att vara. Man har nu två chanser att ta sig till final. Det borde gå, men dom möter Djurgården. Den här matchserien kan mycket väl gå till fem matcher och ni vet hur det är? I en avgörande match ingår också slumpen som motståndare.

HV71 har skaffat sig ett utmärkt läge. 2-1 i matcher och två matcher i Leksand väntar nästa helg. Laget har gjort sju mål och en spelare har varit inblandad i sex av dessa. Hos somliga kallas HV71 för Maja Jakobsson and friends. Det är naturligtvis inte hela sanningen, men att HV71 har en riktigt bra chans att nå en semifinal är inte bara en sanning. Det är en realitet.

Leksand var tvungna att vinna en match i Jönköping för att hålla kvartsfinalen levande. Det lyckades man med och i den tredje matchen gick laget att känna igen. Vi fick se lite mer glöd, lite mer fart, lite mer jävlaranamma, lite mer Leksand helt enkelt. Leksand måste fortsätta där man slutade och det kommer Ulf Hedberg att påminna sitt lag om under veckan som kommer. Leksand är inte utslagna eller nedslagna. Man reste sig på åtta och har chansen när matchserien nu går in i rond fyra och fem.

Luleå och Modo är klara för semifinal. Nästa helg kommer dom två sista semifinallagen att vara klara. Vilka dom blir? Inte en susning. Det enda jag vet är att dom två kvartsfinaler som ännu lever gör det i allra bästa välmåga. Det mesta talar för att det blir två matchserier som kommer att sluta med en femte och avgörande match och varför inte med en plötslig död.

Jag längtar, spelarna längtar och du gör bäst i att göra likadant.

Erik Sandberg

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan