Annons

Annons

Annons

Alpina VM i Åre

Henrik Kristoffersen vann giganternas kamp – tung tävling för Matts Olsson efter hjärnskakningen

Det var ingen svenskdag på Åre-VM under fredagen heller.
Men ett nordiskt land fick i alla fall jubla och det var Norge.
Henrik Kristoffersen lyckades nämligen besegra de stora kombattanterna Marcel Hirscher och Alexis Pinturault.

Text

Henrik Kristoffersen.

Bild: Nisse Schmidt

Annons

Under fredagen blev det ett nytt misslyckande för svenskarna i Åre. Tre av fyra tog sig inte ens igenom det första åket i herrarnas storslalom. Matts Olsson fick inte heller till det och fick nöja sig med 14:e bästa tid i det första åket.

Annons

I andra blev det inte mycket bättre och kanske plågades han av den hjärnskakning han ådrog sig i VM-genrepet. Han fick förvisso en bra start på åket, men sedan tappade han resten av vägen. Till sist slutade Olsson som 16:e man och var därmed en bit ifrån den medalj han siktade på.

Annons

Istället bestod topptrion inför andra åket av vinterns tre storslalomgiganter. Alexis Pinturault hade ledningen tio hundradelar före Marcel Hirscher och ytterligare åtta hundradelar bakom lurade Henrik Kristoffersen.

Men innan det var dags för dem hade Marcel Schwarz slagit till med tävlingens bästa andraåk, men han låg på plats 16 efter första åket, vilket ställde till det. Trots det var han när att kunna utmana den absoluta toppen.

Men till sist fick han se sig slagen av Loic Meillard som var den som hade ledningen när det var dags för topptrion. Mot dem hade dock inte schweizaren mycket att sätta emot och det visade sig direkt att de håller en högre klass än resten.

Kristoffersen stormade ut och slog till med ett riktigt monsteråk. I mål tog han ledningen med hela 92 hundradelar och satte därmed press på sina två kommande rivaler.

Något som favoriten Hirscher, som vunnit fyra av fem storslalomtävlingar i vinter, inte lyckades hantera. Han var förvisso snabb tidigt i banan, men tappade på slutet och gick in som tvåa.

Därmed var det bara Pinturault som kunde sno guldet från Norge och Kristoffersen. Även han drygade ut ledningen tidigt i backen, men lyckades inte svara upp. Den rafflande kampen slutade till sist med att Kristoffersen kunde ta sitt första VM-guld och fransmannen fick nöja sig med bronset.

Pallen, herrarnas storslalom

1. Henrik Kristoffersen, Norge, 2.20,24

2. Marcel Hirscher, Österrike, +0,20

3. Alexis Pinturault, Frankrike, +0,42

Svenskarnas placeringar

16. Matts Olsson, +2,00

DNF. Mattias Rönngren

DNF. Axel Lindqvist

DNF. Carl Jonsson

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan