Annons

Annons

Annons

Alpina VM i Åre

Italiensk seger i herrarnas super-G – Felix Monsén bäste svensk

Efter att Mikaela Shiffrin tog hem damernas super-G under tisdagen var det dags för herrarna att göra upp.
Där blev det en av favoriterna som segrade när italienaren Dominik Paris var snabbast i Åre.
Bästa svensk blev Felix Monsén som slutade på plats 19 och precis bakom honom hamnade Alexander Köll.

Text

Pallen i herrarnas super-G i Åre: Vincent Kriechmayer, Dominik Paris och Johan Clarey

Bild: Nisse Schmidt

Annons

Under tisdagen drog alpina VM igång med damernas super-G där Mikaela Shiffrin kammade hem den första guldmedaljen. Under onsdagen var det dags för herrarna att ge sig ut i Årebacken i samma tävlingsmoment.

Regerande världsmästaren Erik Guay från Kanada valde inför säsongen att avsluta karriären sedan hans landsman Manny Osborne-Paradis kraschat under en störtloppsträning. Därmed var det redan på förhand klart att vi skulle få en ny världsmästare.

Den första favoriten gav sig ut som nummer tre och det var italienaren Dominik Paris. De båda tidigare åkarna hade haft en del bekymmer och en av dem kom inte ens i mål. Därför var det svårt att veta hur pass Paris åk skulle stå sig.

Annons

Annons

Vincent Kriechmayer.

Många efter hade sedan problem tidigt i backen med att hitta rätt linje över första krönet, vilket gjorde att Paris kunde sitta på ledarstolen rätt säkert. Inför hade banan annars beskrivits som relativ enkel, utan skarpa svängar, vilket skulle bädda för hög fart.

När super-G-cupledaren Vincent Kriechmayr gav sig ut var det dags för ett riktigt test för Paris. Men inte heller österrikaren kunde rå på Paris, även om han bara missade med nio hundradelar.

Aksel Lund Svindal fick det inte att stämma fullt ut.

Bild: Nisse Schmidt

Därefter var det dags för Aksel Lund Svindals sista åk i super-G då norrmannen ska avsluta karriären efter VM. Men det vill sig inte för den femfaldige världsmästaren och Norge hade också i övrigt en tuff dag. Istället får 36-åringen hoppas på ett sagoslut i störtloppet.

Sedan kom några riktiga utmanare till Paris. Matthias Mayer hade ledningen efter halva åket, men missade i ett hopp och flög förbi en port. Därefter överraskade Johan Clarey från Frankrike och ledde vid två mellantider, men missade i avslutningen. Det gjorde att Clarey gick in som tvåa och delade samma tid som Kriechmayr.

Annons

Därefter var det egentligen bara en skräll som skulle kunna peta ner Paris. Men ingen bakomvarande lyckades få till en fullträff och därmed tog italienaren hem sitt första VM-guld. Och i super-G hade 29-åringen tidigare bara tagit två världscupsegrar, varav en den här säsongen.

Annons

Dominik Paris tog det första herrguldet i Åre.

Bild: Nisse Schmidt

Bakom honom fick alltså Kriechmayr och Clarey dela på silvret. Fransmannen blev då den äldste VM-medaljören genom tiderna med sina 38 år. Han slog då Patrik Järbyns rekord som var 37 när han tog medalj i just Åre 2007.

För svensk del bjöds det på bra insatser, även om de som väntat var långt från toppen. Bäst blev hemmaåkaren Felix Monsén som slutade på plats 19 bara en dryg sekund efter segrande Paris. På platsen bakom hamnade Alexander Köll bara tre hundradelar långsammare.

Även Mattias Rönngren gjorde ett bra åk och var runt sju tiondelar långsammare. För den sista svensken Olle Sundin gick det lite tyngre, även om 21-åringen fick med sig nyttig erfarenhet för framtiden.

Pallen, herrarnas super-G

1. Dominik Paris, Italien, 1.24,20

2. Vincent Kriechmayr, Österrike, +0,09

2. Johan Clarey, Frankrike, +0,09

Svenskarnas placeringar

19. Felix Monsén, +1,05

20. Alexander Köll, +1,08

25. Mattias Rönngren, +1,78

34. Olle Sundin, +2,95

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan