Annons

Annons

Annons

Conny Strömbergs sanning

Connys sanning – nio saker jag ogillar med svensk hockey: "Det är horribelt"

Conny Strömberg fortsätter dela med sig av sina tankar till Hockeysverige.

Denna måndag listar han nio saker han vill förändra i svensk hockey.

Text

Tidigare delar i Connys sanning:

Del 1: Connys sanning – Örebros största spelare genom tiderna: "Jag är etta, så är det bara"

Del 2: Connys sanning – största talangerna som aldrig lyckades: "Samma nivå som Sedinarna"

Fyra av nio saker som upprör Conny. Foto: Daniel Eriksson/Bildbyrån.

Annons

Resten av säsongen, varje måndag, kommer Conny Strömberg dissa, hylla, spåna, blicka tillbaka och allmänt tycka till om diverse saker i Hockeysverige.

Annons

I del tre av Connys sanning, som ni läser nedan, väljer 43-åringen att såga nio specifika delar i dagens hockey.

Foto: Daniel Eriksson/Bildbyrån.

Målvaktsskydden är FÖR stora

Det har stört mig i flera år. Axelskydden, byxorna och längden på benskydden stör jag mig mest på. När jag började spela seniorhockey på 90-talet var de betydligt mindre.

Kolla på NHL! De har mindre skydd och vad jag förstod skulle svensk hockey ta efter, men ingenting har hänt. Det är inget att orda om. Målvakterna räddar inte, de står bara i vägen och håller ihop kroppen systematiskt.

Foto: Bildbyrån.

En huvuddomare i Hockeyallsvenskan

Det har pågått för länge. Nu ska det införas tvådomar-system till nästa säsong, men det borde ha skett långt tidigare. Det är för dåligt. Domarna har missat så många utvisningar genom åren eftersom att de är ensamma och kommer alldeles för långt ifrån situationerna.

Man har skyllt på ekonomin, men Hockeyallsvenskan är en för hög nivå för att inte ha två domare.

Foto: Bildbyrån.

Den så kallade nolltoleransen mot hakningar och slashingar

Nolltoleransen existerar inte längre i allsvenskan eller lägre serier. För 10-15 år sedan införde man nolltolerans mot hakningar och slashingar, men det har förändrats helt senaste åren. Vissa matcher liknar 90-talet igen. Det är hakningar och cross checkingar hela tiden!

Annons

Annons

Om domarna blundar för det, eller skiter i det, vet jag inte. Det är bättre i SHL, men det börjar släppas på där med. Man måste våga ta utvisningar för spelförstörande moment.

Ishockeyförbundets utvecklingsansvarige Tommy Boustedt är en av alla som Conny Strömberg tycker borde prata mer offensiv, och mindre defensiv. Foto: Bildbyrån/Ludvig Thunman.

Defensiv före offensiv – i alla lägen

Jag stör mig enormt mycket på att vi aldrig pratar offensiv i svensk hockey. Vi är bäst i världen defensivt, absolut, men hur ska vi göra mer mål?

Man borde kunna utveckla offensiv mer. Vi är alldeles för dåliga på det just nu. Vi har mycket att lära.

Det ansvaret måste alla ta. Klubbar, tränare, hockeyförbundet – ja, allihopa!

Foto: Bildbyrån.

Farten före ALLT annat

Ja, den här punkten hör samman med den ovan. Det är bara fart, fart, fart i dagens hockey. Spelsinnet hos dagens spelare finns knappt.

I snart 10-15 år har vi bara fokuserat på att ta oss snabbt till rödlinjen, lägga ner pucken och åka snabbt. Vi fokuserar aldrig på hur vi ska bygga upp spel, hur man ska hålla i pucken och våga vara kreativ. Det stör mig oerhört mycket. Vi har knappt några spelartyper kvar som vågar spela. Alla spelare i dag formas på samma sätt, tyvärr.

Och det är tränarnas fel! De vill spela på sättet vi gör i dag. De får ta på sig att det ser ut som det gör i dag. De vill inte att någon spelare ska göra misstag och man får inte dribbla, om man inte är i offensiv zon.

Annons

Foto: Bildbyrån.

Domare som inte kan ta kritik

Det går inte att kritisera, säga vad man tycker och vädra sin frustration även fast man uttrycker sig på ett lämpligt sätt. 95 procent av alla domare kan inte ta kritik. Då snackar jag allsvenskan och division 1, det är möjligt att siffran är något lägre i SHL... även fast jag haft nästan alla domare i SHL också.

Annons

Man måste få säga: "Men fan, det där är utvisning!". Och inte få misconduct för en sån sak. Det måste finnas en diskussion på isen och kontakten mellan spelare och domare måste bli bättre. Självklart ska inte påhopp eller trakasserier finnas, men en domare behöver inte ta en utvisning för misconduct om jag är frustrerad.

Bild: Viktor Holmström

Serieindelningen i Hockeyettan Norra

Det ska tydligen vara en serie från Hudiksvall till Kiruna. Det är horribelt! Andra serier i division 1 har mycket kortare avstånd. Det är jättestor skillnad för till exempel Ö-vik Hockey att driva ett lag, jämfört med Arboga, som har 10 mil till nästan alla matcher.

Ola Lundberg (serieutredare) presenterade sitt förslag med att ha en serie i norr. Det håller inte. Vet de hur långt det är mellan Ö-vik och Kiruna? Hur tänker de där?

Mitt förslag är att göra två norra serier: En mellan Hudiksvall och Skellefteå, en från Skellefteå till Kiruna.

Klubbar i Hockeyettan har nog svårt med ekonomin. Det blir färre och färre lag för att ekonomin är så svår att hantera i dag.

Annons

Foto: Bildbyrån.

Åldersdiskrimineringen

Förstå mig rätt nu, men jag tycker att svensk hockey förbiser spelare i 30-35-årsåldern. Det ska satsas på juniorer i alla lägen. Nog förstår jag att det handlar om ekonomi ibland, men man väljer man bort äldre killar för att man tror att de är slut. De kommer i tredjehand många gånger.

Någon i 30-årsåldern kan ha flera år kvar. Snacket går alltid: "Han är för gammal". Folk vill bara att man ska sluta. Det är åldersdiskriminering!

Annons

Foto: Bildbyrån.

TV-pengarna

I och med det nya tv-avtalet blir fördelningen mellan SHL, allsvenskan och division 1 helt galen. Det hade varit mycket bättre om man omfördelat pengarna för nu blir skillnaderna enormt stora. Många lag i framför allt Hockeyettan har knappt några pengar.

Jag tror att SHL-lagen måste våga dela på kakan. Det är där vi hamnat nu.

Notering: Det nya tv-avtalet ger SHL-lagen omkring 45 miljoner kronor per säsong jämfört med det tidigare som gav cirka 28 miljoner kronor per säsong. Hockeyallsvenska klubbar har ett avtal på 2,3 miljoner.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan