Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Läsartext
Invasion då PRO Ö-vik gick på offensiven

Tala om fågelholkar. På Bergsgatan 8 den 24 januari stötte jag på två stycken vid insläppet till IOGT-NTO lokalen. Det var PRO Örnsköldsviks ordförande Lage Dahlquist och sekreteraren Bengt-Evert ”Benka” Forsberg, vilka i sin vildaste fantasi inte kunde drömma om att så många skulle komma till Öppet Hus. När klockan blev halv tre var man tvungen att stänga dörren så eftersläntrarna fick vända om. Sedan var det dags att länsa skrubbarna på varenda pinnstol och undanställda soffor, så att alla skulle få sitta. Det vart packat ända fram till scentrappan.

Detta är en läsartext.

Lage Dahlquist fick god hjälp att skapa god stämning under Öppet Hus av Karin Tängdén och Lasse Sjöman i duon Kalas, som körde svängiga goa låtar. Foto: Kjell Larsson

Annons

En smått chockad ordförande hälsade välkommen med att ställa frågan:

- Vad är det som dragit er hit? Är det spörsmålen om PRO-verksamheten vi vill ventilera med er, eller är det underhållningen med Kalas.

Det rådde ingen tvekan om att det var Kalas som drog mest. Ge folk vad folk vill ha tyckte Bert Karlsson. Precis det vill PRO Örnsköldsvik också, så då kom frågan vad vill ni ha? ”Eftermiddagsdans” kom från flera i salen. Man refererade till eftermiddagsdanserna i Ersboda som Gullan kör varje torsdag. Aldrig mindre än 200 personer kommer dit sa man. Ända upp till 500 personer kan det bli då Serenad med Ronnie Sahlén och Pär-Åke Stockberg spelar.

Efter det ropade Lage Dahlquist fram Kjell Larsson för att han skulle få berätta om Café Bergsgatan som hålls i samma lokal. Kjell förklarade det enkla konceptet med att man skall få sitta vid bord och kunna beställa in en läsk eller något annat svalkande. Öppet för alla, även om man sitter i rullstol. Musik och hälsa hör ihop. Kan man då till musik få ta sig en liten tur på golvet, så förenar man nytta med nöje. Bengt Nordström på Maxifys propagerade för att man skall röra på sig och då kan ju första steget tas på Café Bergsgatan.

Annons

Annons

Kalas med Lasse Sjöman och Karin Tängden gjorde dundersuccé med sina dansbandslåtar där man inledde med ett fyra minuter långt Sven-Ingvars-medley som slutade med ”Börja om från början, börja om på nytt, varför ska man sörja tider som har flytt”. Sedan kom Kalas med 20 frågor i musik. Men i vilket landskap ligger nu Källarbacken där jag har en vän? På den frågan gick jag bet, men det gjorde inte Åke Forsberg från PRO Domsjö som vann en resa med Abramssons Buss på en danskryssning till Åland.

Lage Dahlquist och Benka Forsberg går igenom förslagen som kom fram under dagen. Glädjestrålande kunde Benka rapportera 3 nya medlemmar från mötet. Foto: Kjell Larsson

Allt handlade inte om dans, utan som exempel kom det fram att det skulle vara roligt att få göra något med händerna. Porslinsmålning eller Sticka&Virka. Nu råkar jag veta som medlem i PRO Gullänget att Inger Jensen leder en grupp som stickar till Olga Backs hjälpverksamhet i Ukraina. Det är det som var tanken med Öppet Hus. Tillsammans klarar man så mycket mer än ensam. Samverkan mellan PRO-föreningarna kom som ett brev på posten. Självklara saker för vissa men långt ifrån alla.

Talarlistan var lång som sju svåra år. Gemensamt för alla talare var viljan att dela med sig. Arbetet som görs i PRO Bjästa är djupt imponerande. Föreningen har fått fram aktiva medlemmar som sluter upp bakom evenemangen. Christer Nyberg är pappa till det mesta, berättade nöjesansvarige Lennart Persson som lovade en ny föreställning i vår med supertrion från Domsjö (Ronnie Sahlén, Patrik Forslund och Sara Karlsson).

På min fråga om hur många som kom in innan dörrarna stängdes blev Benkas svar 110 stycken. Visst engagerar PRO.

Supernöjda kunde PRO Örnsköldviks styrelse pusta ut efter två intensiva timmar i glada pensionärers sällskap.

Kjell Larsson

Näraskribent

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan