Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Insändare
Visa respekt, Allehanda – vi läsare vill ha god journalistik utan förnedrande språk

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Öppet brev till ÖA:s chefredaktör.

USA:s president Donald Trump beskrev under 2018 vissa individer som "förlorare", "dåliga människor" eller "de är inte människor, de är djur". Han stämplade journalister som "folkets fiende".

Citaten kan mångfaldigas. Trumps giftiga språkbruk sprider hat, kväver dialog och hotar demokratin. En sådan kylig vind blåser även i delar av Europa.

Det oroar mig djupt att ÖA:s ledarsida gång på gång använt respektlöst och förnedrande språk om människor under 2018, skriver Arne Bengtsson.

Bild: Peter Forssell

Det är nu vi måste visa respekt för orden, vårda det anständiga samtalet, värna journalistikens trovärdighet och försvara demokratin.

Annons

Därför oroar det mig djupt att ÖA:s ledarsida gång på gång använt respektlöst och förnedrande språk om människor under 2018.

Annons

Några centerpartister och liberaler har beskrivits som ”syltryggar” (7/11 2018). Göran Wåhlstedth har ”klöst” åt sig sitt arvode, enligt ÖA (14/9 2018) Hans Wiklund har omnämnts som ”tja, svanslös” (26/9 2018).

Per Nylén har beskrivits som ”en munsbit för Anna-Britta Åkerlind” (31/1 2018). Hans nominering till kommunalråd var enligt ÖA ett skäl till att Örnsköldsviks arbetarkommun ”fullständigt ballade ur” (27/7 2018).

Det finns fler dåliga exempel. Men ÖA uttrycker sig ibland så simpelt om människor att inte allt bör citeras. En tidning bidrar inte till levande samtal genom att vara nedlåtande. Trumpism hotar dialog, väcker bittra känslor och göder glåpord i sociala medier.

Annons

Annons

Det är lätt att sitta bakom datorn och leverera spefulla slängar. Men din tidning ska vara föredöme i respekt och anständighet i debatten. Ni är våra frontsoldater mot demokratins fiender. Mitt i ert uppdrag att granska makten kritiskt måste ni värna människan, språket och mediernas rykte. Pressens respektlöshet gäller makten men inte människan.

Det går att framföra vass kritik utan att vara tvetydig och oförskämd. Din tidnings mångfald på ledarsidan bevisar det. När kritik är professionell och saklig går den att bemöta. Men vem vill bemöta amatörmässiga förolämpningar?

Jag är ingen syltrygg. Jag klöser inte, det gör djur. Jag är inte svanslös. Jag är ingen munsbit för Anna-Britta.

I det hushåll jag tillhör prenumererar vi på fem dagstidningar, svenska och utländska. Det pågår mycket professionellt arbete i dag för att stärka mediernas trovärdighet. Men vid jämförelse häpnar jag över en del av ÖA:s opinionsteman:

”Därför är det rajtantajtan i Kramforspolitiken” eller ”Det är hittan å dittan när Moderaterna söker nya lekkamrater” eller ”kissa inte på samarbetet mellan Umeå och Örnsköldsvik”.

Förolämpa inte oss läsare i Västernorrland! Visa respekt, utmana oss på hög nivå. Vi vill ha god journalistik, som lockar till dialog och stärker demokratin.

Det här handlar inte om ÖA:s åsikter. Dem har ni rätt till. Det handlar om kvaliteten på ÖA:s språk och argumentation. Den har vi läsare rätt till.

En kritiserad redaktion vill ibland försvara även det oförsvarbara. Jag begär inget svar från dig. Men jag har en önskan. Att du och dina medarbetare ville ta mitt brev som utgångspunkt för en diskussion:

Annons

Ska vi ha detta språkbruk även 2019?

Annons

Arne Bengtsson, Örnsköldsvik

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

SVAR DIREKT:

Hej Arne! En levande debatt är viktig för vårt samhälle och demokratin, den ska vara saklig och samtalstonen god. Den kritiska granskningen, och kritik mot den som utför den, har också en betydande plats i vårt demokratiska samhället. Därför är jag glad att du hör av dig med dina synpunkter! Vi tar med oss dem i vårt fortsatta arbete.

I våra kanaler lyfter vi både fram åsikter från våra politiska redaktörer och ledarskribenter, och från allmänheten på insändarplats. Genom språkets möjligheter kan vi beskriva komplicerade skeden, skildra nyanser och – vid behov – ta till de kraftuttryck som för stunden anses nödvändiga.

Karin Näslund, chefredaktör och ansvarig utgivare

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan